четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Разкрития: Руснак писал арбитражното решение за Белене

Руският гражданин Константин Кристи (на снимката) е бил административен секретар на съдебния състав по арбитражното дело НЕК срещу АСЕ, за АЕЦ „Белене“. Този скандален факт излиза от страниците на арбитражното решение, което властта грижливо криеше. То обаче изтече в сайта за анонимно споделяне Balkanleaks. В текста, който е 420 страници има и други неудобни за властта факти, които обясняват защо той беше засекретен.

Назначението на Кристи е отбелязано на стр. 24 на Решението на Арбитражния съд в Женева. Скандалът се крие в това, че има практика именно секретарите да пишат решенията по арбитражните дела. Това е било добре известно и на адвокатите на НЕК от кантората Уайт & Кейс. Излиза, че съдът е бил в крещящ конфликт на интереси, но нито адвокатите от Уайт & Кейс, нито българските експерти са възроптали срещу този факт.

По-рано Биволъ публикува други данни за конфликт на интереси. Докато брани България срещу Атомстройекспорт, адвокатската кантора Уайт & Кейс едновременно е защитавала и руската държава по делото срещу Юкос за 50 милиарда долара. На първа инстанция Юкос печели, но Уайт & Кейс оборват решението на арбитража пред местния съд в Хага. Там Уайт & Кейс успяват да докажат, че решението на арбитража е писано от… организационния секретар на съда.

С други думи, адвокатската кантора е знаела, че може да се оспори решението на арбитража за „Белене“ по този параграф, но вместо това е препоръчала на НЕК да не сезира българския съд, а да плати на руснаците. Плащането на 620 милиона беше експресно задействано от правителството на ГЕРБ и мнозинството в парламента, а самото решение по арбитражното дело грижливо засекретено.