петък, 18 ноември 2016 г.

Илиян Василев: Прокуратурата стреля по всички за "Белене" за да внуши независимост

Поредната порция обвиняеми за престъпления около реализацията на АЕЦ "Белене" е политическа акция в предизборна обстановка, в която прокуратурата се опитва да внуши, че е независима, смята енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

"Активността на прокуратурата по казуса с АЕЦ "Белене" е заради политическата криза и предизборната обстановка, в която трябва да се платят 650 млн. евро за поръчаното ядрено оборудване. Няма кой знае какво движение в съда, а и прокуратурата има лимит на срам", коментира Василев пред БНР в четвъртък, след като държавното обвинение подведе под отговорност бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за това, че ощетил държавната НЕК със над 193 млн. евро като не е осъществил контрол за сключване на договори с руската "Атомстройекспорт", а е било подписано споразумение от тогавашните шефове на НЕК.

"Прокуратурата се стреми да внуши, че е независима и не таргетира определени партии, а всички партии. Това е подвеждащо, тъй като не всички са еднакво виновни. Да мерим вината на Овчаров и Делян Добрев е прекалено мащабно отклонение от разума", заяви Василев.

Според него изтеклото в интернет арбитражно решение по делото между "Националната електрическа компания" и "Атомстройекспорт" се използва от прокуратурата, тъй като в него много ясно е посочено как са вървели плащанията по проекта и за какво са били те.

"В арбитражното решение ясно се вижда как АЕЦ "Белене" не е бил търговски и бизнес проект, а политически. Документите може и да са били подписвани от директорите на НЕК, но те са били договаряни от Георги Първанов, който също трябва да се нареди в редичката (от обвиняеми), следван от премиери и министри, защото нещата са решавани на Министерски съвет и са вменявани в дълг на изпълнителните директори, които под страх от уволнение са ги изпълнявали", посочи още Василев.

Според него целта на обвиненията е и да се изчисти имиджа на БСП преди предсрочните парламентарни избори следващата година.