понеделник, 3 септември 2018 г.

Симеонов остава под условие!


НФСБ на Валери Симеонов засега (очаквано) остава в управлението и в "Обединени патриоти", но под условие. В резюме то звучи така:

"Ако има диалог - има коалиция. Ако няма диалог - няма смисъл".

Думите са лично на Симеонов, който прочете декларацията, приета от Националния изпълнителен комитет след тридневно заседание. В края й директно се казва, че в случай, че предложенията на НФСБ за нов начин на диалог и работа и в управленската коалиция с ГЕРБ, и в "Обединените патриоти", както и ако продължи "бойкотът" срещу законодателните инициативи на партията, то тя ще свика висшия си политически орган и ще обсъди въпроса за напускане на властта и на "Обединени патриоти".

В декларацията "НФСБ изисква":

Решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ.

Ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаването на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските граждани, борбата с престъпността и корупцията, ефективно и достъпно здравеопазване и образование.

Осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията.

Валери Симеонов препотвърди и, че депутатите му ще гласуват против оставките на тримата министри след трагедията в Своге. Той отново се обяви против работата на Николина Ангелкова, каза, че тя не би била полезна за никой бранш и "по принцип" министерството на туризма трябвало да е сред ресорите на НФСБ.

Симеонов бе заплашил да напусне коалицията заради поисканите от премиера Бойко Борисов три министерски оставки - на Николай Нанков (строителство), Ивайло Московски (транспорт) и Валентин Радев (вътрешни работи).

Днес следобяд ще се проведе заседание на коалиционния съвет във формат ГЕРБ-ОП. Възможно е на него да бъдат обсъдени още рокади в правителството, след като Бойко Борисов намекна, че може да се раздели с още трима министри.

Слуховете обаче вече извадиха от Министерството на правосъдието титулярката Цецка Цачева, но не заради гафа с Търговския регистър. Всъщност отдавна се говори, че тя се стяга за място в Конституционния съд. Спекулациите засягат и министъра на туризма Николина Ангелкова, с която Валери Симеонов води война до такава степен, че чак я даде на прокуратурата. 

Симеонов е ресорен за туризма вицепремиер и оставка на Ангелкова би го "умилостивила". Слухът е, че Ангелкова ще се върне в Министерството на транспорта, където за последно бе служебен министър. За третия "нарочен" министър се сочи Румен Порожанов заради начина, по който подопечната му БАБХ действаше при чумата по дребните преживни животни. Тази оставка обаче щяла да зависи от това как сега Порожанов ще се справи с чумата по свинете.