четвъртък, 6 май 2021 г.

Скандалът в парламента, за който повечето медии мълчат: Разказ на бизнесмен за кюлчета, пачки, Мата Хари и рекет

Бизнесменът Илчовски
Бизнесмен разказа за Мата Хари, която е снимала кюлчетата злато, пачки с пари и
пистолет в спалнята на Бойко Борисов, в комисията по ревизия на Мая Манолова. Изслушването му беше провалено от депутати от ГЕРБ.

Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие. Това, което взриви комисията, обаче бе разказ, свързан със снимките на кюлчетата в дома на премиера в оставка Бойко Борисов.

Бизнесменът твърди, че разполага със запис, показващ кой е направил снимките - известна плеймейтка, и твърди, че кюлчетата са истински и са подаръци за рожден ден на Борисов. Бизнесменът спомена и кой е направил подаръците - двама крупни бизнесмени.

Илчовски се представи като крупен собственик на земя - притежаващ 150 000 декара земя, 100 000 от тях - лична собственост. Той започнал да купува земя преди 17-18 години, като твърди, че никога не е участвал в проекти с еврофондове, за да не става зависим.

Проблемите му почнали 2012 г., след като от държавно дружество му поискали "почерпка" от по 10 000 лв. за напояване в рамките на проект за поливно земеделие. Бизнесменът тръгнал да търси контакт в местния офис на ГЕРБ в Червен бряг и оттам го свързали с друг крупен бизнесмен, приближен до властта, от Стара Загора.

Двамата се разбрали, като цената на спокойствието била бизнесменът да осигурява евтино зърно на човека от Стара Загора. "По 700-800 хил. лв. на година се получаваха, но аз изкарвам по 10 млн., давах ги тези пари за спокойствие", обясни Илчовски.

 От думите му се разбра, че покрай тези подаръци той е бил допуснат в близкия кръг до властта, където се правел на "балък".

Исканията към него с времето ставали все по-нагли. Имало е натиск за закопаване на трупове на норки в негови земи, както и покана за фиктивно завишаване на обороти на компании, които възнамеряват да се листват на борсата. Разривът в отношенията настъпил окончателно през септември 2020 г.

Тогава му била поискана 50% от продукцията, възлизаща общо на 40 млн. лв. годишно. "Искаха да дам моята продукция, защото работех в тяхната държава", разказа бизнесменът. По това време получил предупреждение по телефона от министър да спре да купува земеделска земя, защото щели да го дадат на "нашите прокурори".

Най-скандалната част от разказа на бизнесмена обаче бе за съдържанието на два записа и участието му в три сбирки, на които е присъствал Борисов - през 2017, 2018 и 2019 г. "На такава среща се събират се и обсъждат кой ще бъде сдробен. Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат...

Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени - в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари", разказа бизнесменът. Той обяви, че не разполага с този запис и само го е гледал. Имал обаче друг запис. "Клипът е за едно момиченце, което всеки го търси в България. Известна плеймейтка, тя си работи момиче на повикване. Почерпили са ги да обслужи премиера и тя е направила снимките", твърди пред комисията бизнесменът. Самите кюлчета пък били подарък за рожден ден на Борисов. Първо единият от тях с прякор Пилето подарил малко кюлче. После другият, който има минен бизнес, дал голямо кюлче. “Закачлива” забележка от премиера накарала Пилето да даде още две кюлчета.

Бизнесменът представи на комисията и документи, но не стана ясно какви. Обеща, че ще изпрати на членовете й клипчето с плеймейтката. И при нужда ще даде още документи.

ГЕРБ провалиха изслушването! 

Час след началото на заседанието на комисията в залата влезе депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. Той взе думата и говори близо час, като по този начин спря бизнесмена.

Поради потока на "протестни" думи на Манев и други негови колеги от ГЕРБ, които бяха изричани на висок глас, се наложи Мая Манолова да прекрати заседанието малко след 20 часа. Тя обяви, че ще продължат работата си в петък.