събота, 12 юни 2021 г.

На тази дата 12 юли 1844 г. е роден Джанюариъс Макгахан - американски журналист, застъпник на българската национална кауза.

Роден е Джанюариъс Макгахан - американски журналист, ирландец по произход. През 1876
г. като кореспондент на в-к „Дейли Нюз” идва в България, придружен от Скайлър (американски консул в Цариград), за да изследва зверствата, извършени от башибозуците над българското население по време на Априлското въстание (1876 г.).

Автор е на покъртителни репортажи за турските жестокости и за бедственото положение на българския народ, които оказват огромно влияние върху общественото мнение в Европа. Статиите му са издадени в отделна книга – „Турските зверства в България”. През Руско-турската война (1877 - 1878 г.) придружава руската армия и в кореспонденциите си описва подробно нейните действия.

Свидетел е на всички по-важни сражения между руските войски и османската армия. В дописките си отразява и героичните подвизи на българските опълченци. Присъства и на подписването на Санстефанския мирен договор 1878 г. Поради неочаквано заразяване от тиф умира на 9 юни 1878 г.