понеделник, 8 август 2022 г.

Бившият зам.председател на руската държавна Дума Генадий Гудков пред "Таралеж - Дани Иванов": "Газпром" е икономическа тояга на Путин! Да търгувате с тях означава да сте зависими от Путин!

Генадий Гудков е бивш депутат и зам.председател на държавната Дума на Русия. В момента е дисидент и живее във Варна от няколко години. Той е остър критик на Путин. 

Днес г-н Гудков беше на протеста във Варна, за да подкрепи Алексей Алчин, който българската държава реши на първа инстанция да екстрадира обратно в Русия.   
Интервю на Гудков специално за "Таралеж - Дани Иванов"


- Здравейте Генадий Гудков. Какво е вашето мнение за това искане за екстрадиция на Алексей Алчин? По-скоро е политическа разправа или Русия има основания да го съди за данъчни престъпления? 

- Знаете ли, всичките дела в Русия срещу неудобни лица, се възбуждат или за притежание на оръжие, или за данъци. Аз просто напомням, че Ходорковски беше осъден за данъчни престъпления. Навални е в затвора по икономически обвинения. Иля Яшин също се опитват в момента да му пришият икономически обвинения. Стоящият пред вас човек се явява също заподозрян в наказателно престъпление за притежание на оръжие. Големият ми син също е заподозрян в икономическо престъпление за някаква аренда, за която той си няма и представа.  

- А, опитваха ли се и Вас да ви екстрадират в Русия? 

- Не. Мен не са се опитвали да ме екстрадират в Русия и синът ми не са се опитвали да екстрадират. Тези дела срещу нас ги заведоха, за да не можем ние да се приберем обратно в Русия. Този човек (Алексей Алчин) е заявил силна политическа позиция, като противник на войната и веднага виждаме реакцията от Русия. Именно екстрадиция. Ако сега се създаде този опасен прецедент за сътрудничество с режима на Путин, който води кървава окупационна война. Тогава България ще престане да се приема, като демократична държава, по делата си ще се нареди до държави сътрудници на путинския режим. Надявам се, че това няма да се случи. 

- Как мислите, че ще свърши кремълската инвазия в Украйна? 

- Аз съм убеден, че Путин го очаква поражение. Но вие не трябва да имате никакво съмнение, и вече постъпи информация, че руснаците са заминирали големите атомни централи в Украйна по специално Запорожката. Има изявление от командващия на химическите и биологически войски в Русия, че атомната електроцентрала е заминирана и това ще бъде или руска земя, или ничия. Може да разберете нивото на безумие на политическото ръководство на Русия. И ако сега дадем Алчин в ръцете на руския "съд", това ще бъде престъпление. В Русия няма съд и няма закони. В Русия няма прокуратура. В Русия няма нищо друго освен една обезумяла власт, която е решила да остане на всяка цена. 

- Не зная дали сте запознат, че сега в България има президентско правителство на Румен Радев, което желае да възобнови доставките на газ от "Газпром", а не да диверсифицира с доставки от Азербайджан и САЩ. Как мислите правилно ли е да се възобнови търговията с "Газпром"? 

- Абсолютно неправилно е да се търгува с "Газпром". "Газпром" е най-корумпираната и политизирана организация. "Газпром" се използва от Путин като икономическа тояга. Това не е инструмент за икономическо сътрудничество, а инструмент за политически шантаж. "Газпром" е инструмент за политически шантаж на Путин. И да имате дълготрайни отношения с "Газпром" означава да попаднете под зависимост от Путин. 

Аз мисля, че в никакъв случай не трябва да правите това. Вие виждате, че в цяла Европа вече има пълно ембарго на нефт и газ от Русия. Ако България е страна от ЕС, и ако е за европейска интеграция, а не за сътрудничество с путинския режим, то това не трябва да се случва. 

- Пожелавам Ви да се върнете в Русия и да участвате в управлението на една свободна страна. 

- Благодаря, това е наша мечта. 
Може да чуете интервюто: 


Може да подкрепите блога и страницата "Таралеж - Дани Иванов" с дарение!