петък, 25 ноември 2022 г.

Зеленски пред "Financial Times": Варианти, които не обмислят връщането на Крим под украински контрол, са загуба на време.

Вариантите, които не обмислят връщането на Кримския полуостров под украински контрол, са загуба на време.

Това заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за Financial Times.

– Разбирам, че всички са озадачени от ситуацията и какво ще се случи с Крим. Ако някой е готов да ни предложи начин за деокупиране на Крим с невоенни средства, аз само ще бъда "за". Ако решението (не предвижда деокупация и (Крим – бел. ред.) е част от Руската федерация, никой не трябва да си губи времето с него. Това е загуба на време", каза той.


"Файненшъл таймс" отбелязва, че някои от западните партньори на Украйна са обезпокоени от опитите на Киев да си върне Крим, тъй като това може да доведе до ескалация от страна на Москва, включително евентуално използване на ядрено оръжие.


Володимир Зеленски обаче казва, че съдбата на Крим се издига до международния дневен ред.

Украинският лидер подчерта, че атаките срещу гражданската и енергийната инфраструктура показват, че Кремъл не иска да седне на масата на мирните преговори.


Президентът Зеленски добави, че стратегията на Русия на този етап от войната, когато войските на руските въоръжени сили унищожават инфраструктурата на Украйна и потапят цели региони в тъмнина, няма да отслаби решимостта на страната да освободи окупираните земи.

Той е уверен, че мирът няма да продължи дълго, ако Русия не напусне всички окупирани територии.

"Трябва да върнем всички земи." Ако не можете да си върнете земята напълно, войната просто е замразена. Въпрос на време е да се възобнови", каза той.

По-рано бившият командир на сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис заяви, че въоръжените сили на Украйна могат да освободят териториите, окупирани след 24 февруари, до края на тази година, а до лятото на 2023 г. Украйна ще си върне Крим.

Може да подкрепите блога "Таралеж - Дани Иванов" с дарение!