четвъртък, 23 март 2023 г.

В Германия глобиха работник с 1500 евро за тениска с рашистка "z"свастика

Роден в Русия германец трябва да плати глоба от 1500 евро, защото се появи със "Z" на тениската на работното място в Хесен. Парите отиват в организация, която помага и на украинците.


След руската инвазия в Украйна "Z" се разглежда като наказателен символ на подкрепата за агресивната война в нарушение на международното право, когато се показва публично. Затова роденият в Русия германец сега трябва да преведе 1500 евро на инициативата с нестопанска цел "Deutschland hilft". Той е носил черна тениска с голямо бяло "Z" на работното си място в град близо до Висбаден, пише немският Rhein-Main-Zeitung.

Според окръжния съдия Карина Щайнхаузер все още няма решения на по-висшестоящи съдилища по този въпрос, но в съдебния район на Висбаден показването на "Z" на публично място се счита за престъпление, защото според наказателното право е "вероятно да наруши обществения мир".  Срещу плащането на глобата районният съдия е прекратил производството със съгласието на прокурора и адвоката на защитата.

49-годишният мъж от Висбаден, който работи като електротехник в компания за електроника във Валуф, живее в Германия от 1992 г. и е германски гражданин. Той обаче получавал информацията си за света и текущите развития главно от руските медии. Затова той смятал, че нацистите са дошли на власт в Украйна, казва обвиняемият в съдебната зала.

Тениската със "Z" му е била донесена от руски приятел, а на работа той я е носел като контрапункт на украинското знаме, което работодателят му издигнал в сградата на компанията в индустриалния парк Валуф след избухването на войната. Той не е знаел за извършване на престъпление, каза мъжът, който съжалява не само за избора на облекло, но и за медийната си селекция.

Сега, когато синът на негови близки е убит във войната, той приема по различен начин руската агресия в Украйна и гледа основно германски новини.

Ако мъжът, който все още не е осъден, преведе петте си вноски от по 300 евро всяка навреме, процедурата приключва.

Парите ще отидат за "Deutschland hilft", съюз на няколко хуманитарни организации, които събират дарения за жертвите на земетресението в Сирия и Турция, но и за жертвите на войната в Украйна.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама!
Може да подкрепите блога с дарение⏬