четвъртък, 23 март 2023 г.

България отне гражданството на синовете на кремълски олигарх!

Двамата синове на руския мултимилионер и близък до Кремъл олигарх Сергей Адониев, съосновател на единствения руски производител на смартфони Yota Devices, са лишени от гражданството на Република България, пише “Биволъ”. За това става ясно от отговорите на запитването на медията до министъра на правосъдието Крум Зарков.


Адониев и партньорът му, Сергей Авдолян, са били сред инвеститорите в Gemcorp, прочула се у нас през 2022 г. със скандала около сделката за “батериите” на експремиера Кирил Петков.  На 30 януари 2023 г. “Биволъ” написа, че Сергей Адониев и двамата му синове са внесени в списъка на санкционираните лица от Министерството на финансите на САЩ по Закона “Магнитски”. 

 Самият Адониев е лишен от гражданството през 2018 г., след серия публикации на “Биволъ” съвместно с колегите си от The Insider (партньор на The Bellingcat) и The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Тогава Антикорупционен фонд (АКФ) поиска отзоваване на гражданството на руския мултимилионер, което се случи след разгорелия се медиен скандал. Но Министерството на финансите на САЩ в края на януари 2023 г. информира, че санкционираните синове на Адониев са не само с руско, но и все още с българско гражданство, за което веднага съобщи “Биволъ”. 
След публикацията на "Биволъ", правосъдното ведомство се самосезира и отне гражданството на двамата руснаци със задна дата, която съвпада с лишаването от паспорт на бащата им Сергей Адониев – 22 май 2018 г., пишат от "Биволъ".

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение⏬