понеделник, 6 март 2023 г.

Разследване на EURACTIV: България е доставила оръжие на Украйна през трети страни поне за милиард долара

Българско оръжие на стойност милиарди долари е влязло в Украйна през други страни през последните две години, без Украйна и България дори да са правили пряка сделка установи разследване на EURACTIV България.


От началото на руската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер на България и министър на икономиката Корнелия Нинова повтори, че няма да позволи износа на българско оръжие за Украйна, след като направи първото си обещание в телевизионно интервю само четири дни след началото на инвазията.

От началото на руската инвазия изпращането на оръжие в разкъсаната от войната страна е ключова ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България, пишат от изданието.

Само през миналата година обаче България е изнесла косвено оръжия за най-малко 1 милиард долара за Украйна, коментират източници на EURACTIV.

Както повтори Нинова, лидерът на проруските социалисти в България, тя не би допуснала износ на българско оръжие за украинската армия, българската оръжейна индустрия имаше рекордни продажби в чужбина, основно в Полша и Румъния, откъдето след това се изпраща оръжие в Украйна.

Големите държавни оръжейни заводи като тези в Сопот, Карлово и Казанлък, където се намират заводите, и хората, работещи там, отчитат 100% ръст на продажбите.

Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на държавната компания "Кинтекс", през която преминава оръжейният износ на страната, потвърди рекордния български износ през тази година.

"Когато има международен въоръжен конфликт, винаги се увеличава използването на продукти, свързани с отбраната", каза Михайлов пред EURACTIV България миналата година, като добави, че издадените от държавата разрешителни за износ на оръжие през това време възлизат на общо 1,1 – 1,3 милиарда евро.

Междувременно в края на април 2022 г. Нинова заяви, че ако Народното събрание реши, че България ще предостави оръжие на Украйна, тя няма да й даде необходимия печат за одобрение.

След като тя и кабинетът й бяха свалени през юли 2022 г., българският парламент реши с голямо мнозинство в края на миналата година да предостави военна помощ на Украйна от складовете на Българската армия.

Президентът Румен Радев, който категорично беше против това решение, не го спря и издаде указ. България изпрати военна помощ, но тогава Радев обяви, че няма да има втора доставка на оръжие.

Темата нашумя след публикуването на статия на германския вестник "Ди Велт", в която се посочва, че правителството, под ръководството на бившия премиер Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев, е започнало тайна процедура за изпращане на Украйна на мащабна военна помощ – включително боеприпаси и въоръжение – по други маршрути, за да се избегнат официални доставки на оръжие. 

Може да подкрепите блога с дарение! 
Блогът се издържа единствено от дарения. Не получава финансиране и не публикува реклама!