сряда, 22 март 2023 г.

Reuters: Вселенският патриарх Вартоломей посочи, че Руската православна църква споделя отговорността за войната на Русия срещу Украйна.

Духовният глава на православните християни по света заяви днес, че руска православна църква споделя отговорността за конфликта в Украйна, но че е готов да помогне в следвоенното "духовно обновление" на Русия, предаде Ройтерс.


Коментарите на Вселенския патриарх Вартоломей са упрек към руския патриарх Кирил, чиято пълна благословия за нахлуването на Москва в Украйна разцепи световната православна църква.

Вартоломей, който през 2019 г. вбеси Москва, като призна новосъздадената православна църква на Украйна, заяви, че руските власти използват Църквата като "инструмент за своите стратегически цели", казват от агенцията.

"Църквата и държавното ръководство в Русия си сътрудничиха в престъплението агресия и споделиха отговорността за произтичащите от това престъпления, като шокиращото отвличане на украинските деца", каза той на конференция, проведена в литовския парламент.

Вселенският патриарх е базиран в Истанбул и се разглежда като "пръв сред равни" в Православната църква, която има около 260 милиона последователи по целия свят, около 100 милиона от тях в Русия.

"Църквата майка на Константинопол е готова да помогне на децата си в Украйна и Русия още веднъж, както е правила многократно в миналото", каза той. Църквата все още използва древногръцкото име Константинопол за Истанбул.

🔵 Този блог разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
Може да подкрепите блога с дарение⏬