събота, 20 май 2023 г.

Шефът на украинското военно разузнаване за руската инвазия: Ако окупаторите бяха кацнали успешно в Гостомел, тогава Киев щеше да бъде превзет

Преди пълномащабна инвазия руснаците твърдо вярваха, че Украйна няма да окаже никаква съпротива и окупаторите лесно ще могат да влязат в Киев. Това заяви ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов в интервю за проекта "Една година зад кулисите. Скаут".


Буданов за плана на руснаците:

"Целият план на руснаците беше бързо кацане на летището в Гостомел, а оттам и на входа на Киев. Като цяло това беше единственият им план.

Тогава цифрите бяха ужасни. Имаше около 30 самолета "ИЛ" в една вълна във въздуха през деня на 24-ти. Опитаха няколко пъти - вдигнаха ги, приземиха ги. Но те не успяха много бързо да поемат контрола над пистата.

Те не вярваха, че изобщо ще има съпротива. Те твърдо вярваха, че бързо ще кацнат и самолет със самолет ще разтоварят единици, които веднага ще влязат в Киев", каза Буданов.

Подробности

Той отбеляза също, че влизането на територията на Украйна на голям брой колони военна техника в началото на пълномащабната инвазия е било необходимо, за да могат руснаците да създадат "картината", от която се нуждаят.

"Те трябваше да създадат "картина" на масирана офанзива и липсата на алтернативи за капитулация. И за да се създаде "картината" е влизането на тези колони.

Никой не мислеше да се бие, както беше в Мариупол. Нямаше такива варианти. Те вярваха, че тъй като никой не може да създаде сериозна съпротива, те ще влязат в правителствения квартал и ще сменят ръководството. Според тях ръководството на държавата по това време е трябвало да избяга някъде.  Защото според тях държавното ръководство е трябвало да избяга някъде по това време, ако не, да го унищожат“, подчерта Буданов.

В същото време той смята, че ако Русия беше успяла да кацне в Гостомел, тогава "Киев щеше да бъде превзет".

"Тази история, в която руснаците искаха да вярват, тя все още надделява. Тази дезинформация ги подведе. И те мислеха, че ние сме слаби и ще ни превземат бързо. Руснаците се оказаха глупави, те не вярваха, че все пак ще има война, ще има съпротива: те не взеха със себе си гориво, техните танкове спряха, нямаше доставка на консумативи, храна, дрехи и пр. всичко това е вярно", казва Буданов.

Шефът на ГУР добави, че Русия променя датата на нахлуването с две седмици. Украйна получи окончателната информация за атаката в 4 часа сутринта на 24 февруари около 15 часа на 23 февруари.

Според Буданов Русия е започнала активно да се готви за агресия срещу Украйна от 2007 г., а през 2014 г. нашествениците са се възползвали от удобния за тях момент.

В същото време той смята, че войната между Украйна и Русия е била неизбежна.

Той заяви, че Руската федерация е искала да започне пълномащабно нахлуване още през март 2021 г., но тези планове са били разкрити.

В момента, според Буданов, повторно настъпление на окупаторите откъм Беларус е невъзможно.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение