четвъртък, 20 юли 2023 г.

Генерал Сирски пред BBC: "Бахмут е в полуобкръжение. Създадени са всички условия за връщане на града"

Въоръжените сили на Украйна могат да върнат града сега с десетократно по-малко загуби.


Бахмут е център на концентрация на основните направления и пътища. По-специално, пътят от Дебалбцево, Северск, Горловка, Константиновка, Славянская минава през града.

Това каза началникът на сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски в интервю за BBC News Ukraine.

"Освен това, като цяло, районът около Бахмут е концентрация на различни видове командни височини, които ви позволяват да контролирате по-голямата част от терена наоколо, в покрайнините на Бахмут. Това увеличава ролята му на трамплин за по-нататъшни офанзивни операции", се казва от генерала. 

Той продължава, че буквално на три километра близо до Бахмут, започва следващият град Часив Яр. И тук е важно нашите войски да спрат врага в града, който се намира там в низините.

"В момента са създадени всички условия, за да можем да върнем този град, но с десетки пъти по-малко загуби. Защото, като цяло, местоположението на руските войски в момента прилича на такъв лък, който е концентриран в Бахмут. И те са в такова полуобкръжение. Е, просто няма как да не го използвате.

Ето защо, на фона на обща отбранителна операция, ние провеждаме настъпателни операции в няколко посоки, създавайки отделно предимство в силите и средствата в доста ограничени райони. И тогава използваме предимството си. Е, и най-важното - дава много голям морален стимул за нашите военнослужещи.

Това е много важно за нас, защото нашите военнослужещи чувстват, да кажем, жажда за победа. Те разбират, че се движат напред, въпреки факта, че постоянно се движат с битки.

Но ние не го правим небрежно, но всяка операция е много обмислена. Всеки ден от подобни настъпателни действия се планира подробно, така че имаме много по-ниски загуби на личен състав. И успяваме главно чрез използването на маневри, удари по фланга, байпас, покритие и достъп до задната част, уточнява Сирски.

Трябва да се отбележи, че руснаците отстъпват без възможност да си възвърнат загубените позиции в Запорожко направление и южно от Бахмут в Донбас. Причината за това е липсата на подкрепления и ротации към близката задна част, пояснява Сирски.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение