понеделник, 24 юли 2023 г.

Какви обекти са били атакувани в Москва, при днешната атака с дронове?

Днес Москва беше подложена на нова атака с дронове. Според кмета на града Сергей Собянин около четири часа сутринта са регистрирани "удари с дронове по две нежилищни сгради".


Разследващият български журналист Христо Грозев обърна внимание на факта, че в близост до мястото на удара на дрона на "Комсомолски проспект" има много военни обекти. 


По-специално, къща номер 20 помещава Военния университет, както и строго секретни звена на Главното разузнавателно управление на Руската федерация, като "щаба за кибератаките на ГРУ". Също така на пешеходно разстояние по крайбрежната улица Фрунзенская се намира основната сграда на Министерството на отбраната на Руската федерация.

Руската медия "Медуза" напомня, че според американските власти хакерската група Fancy Bear или APT26165, състояща се от офицери от кариерата на руското военно разузнаване, е базирана във военно поделение No 20 на "Комсомолски проспект", 28.

Хакери от Fancy Bear бяха обвинени в хакване на сървърите на Националния комитет на Демократическата партия и имейла на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, кибератаки срещу Бундестага и Организацията за забрана на химическите оръжия. През 2020 г. Европейският съюз наложи санкции срещу шефа на ГРУ Игор Костюков и подчинените му от 85-ия главен център на специалните служби на ГРУ, който е известен още като звено 26165 на ГРУ или Fancy Bear.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение