събота, 29 юли 2023 г.

Чешките власти отказаха на руската тенисистка Анастасия Павлюченкова да влезе в страната за участие в турнир

Чешките власти отказаха на руската тенисистка Анастасия Павлюченкова влизане в страната за участие в турнира на Женската тенис асоциация (WTA) в Прага. Спортистката обяви това в своя Инстаграм, пише "Медуза".


"Както вече разбрахте, няма да мога да бъда в Прага следващата седмица. Сега продължавам да се подготвям за серия от американски турнири. Ще се видим в Синсинати и на US Open", написа Павлюченкова.

Преди това тя препубликува изявлението на WTA, в което се казва, че чешките власти отказват да позволят на някои спортисти да влязат в страната, въпреки факта, че асоциацията им позволява да участват в турнира в неутрален статут.

Ден преди това пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на Чехия съобщи, че руски тенисист не е допуснат в страната. Името на спортиста в съобщението не беше назовано.

На свой ред директорът на турнира Мирослав Мали заяви, че организаторите са информирали останалите тенисисти с руско и беларуско гражданство, че няма да им бъде позволено да се състезават.

През втората половина на юли руската тенисистка Вера Звонарьова не беше допусната в Полша, където трябваше да играе на турнира WTA във Варшава. На 21 юли спортистката се опита да премине полската граница с шенгенска виза, която й беше издадена от френската мисия, но й беше отказано влизане. Министерството на вътрешните работи на Полша в прессъобщението си поясни, че Звонарьова не е била допусната в страната от съображения за сигурност, тъй като спортистът е в списъка на лицата, чийто престой в страната е нежелателен.

В края на юни чешкото правителство забрани на руските спортисти да участват в каквито и да било състезания, които се провеждат в страната. Властите също така забраниха на чешките спортисти да се състезават в Русия.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
Може да подкрепите блога с дарение