неделя, 16 юли 2023 г.

Washington Post: Най-голямото препятствие пред контраофанзивата на Украйна са минните полета

Гъстите минни полета, създадени от руснаците с дължина от 5 до 16 км, принудиха украинските военни да променят стратегията си. Вместо да пробиват с бойни машини и танкове, частите сега се движат напред пеша. За това пише "Washington Post". 


Проблемът с минните полета е особено остър по южната фронтова линия в района на Запорожие.

"Нищо не може да се направи с танк с някаква броня, защото минното поле е твърде дълбоко и рано или късно техниката ще спре и след това ще бъде унищожена от концентриран огън", заяви в интервю за изданието генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските въоръжени сили. Той добави, че Украйна се нуждае от отдалечени инсталации за разминиране, като американската M58 Mine Clearing Line Charge (MICLIC).


"Минните полета са един от проблемите, които, разбира се, се отразяват на темпото на офанзивата. Това е проблемът, който виждаме. Можеше ли да бъде решен по-бързо? Беше възможно. Как би могло да бъде решено? Генерал Мили знае. Друг е въпросът, може ли да помогне с това? Не знам", каза Залужни.

Един от събеседниците на WP заяви, че Украйна е получила по-малко от 15% от активите за разминиране, които е поискала. Част от това оборудване започна да пристига едва миналата седмица.

Подобно оборудване се превърна в приоритетна цел и лесна мишена за руските удари. "Противникът очаква появата на такава техника, масивна и шумна, която лесно се забелязва и съответно нанася удар", заяви пред изданието командирът на инженерно-сапьорското подразделение на 47-а механизирана бригада с позивна "Оскар".


Придвижването напред с металдетектори, казват украинските сапьори, е нереалистично – това е твърде забележимо и затова те пълзят в търсене на мини.

"Това много ни забавя, защото работата на сапьора изисква време и спокойствие. В такива условия е невъзможно да си вършим работата", каза подполковник Микола Мороз, командир на инженерно-сапьорския батальон на 128-а планинска щурмова бригада.

Длъжностните лица казват, че решението на САЩ да предостави на Украйна спорни касетъчни боеприпаси ще даде на Киев огнево превъзходство за първи път в този конфликт, позволявайки на украинците подходящо време и пространство да използват инженерното оборудване, с което вече разполагат.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
Може да подкрепите блога с дарение