понеделник, 7 август 2023 г.

"Ройтерс": Хакери от Северна Корея хакнаха най-големия руски производител на ракети

Елитна група севернокорейски хакери тайно са проникнали в компютърни мрежи на голям руски разработчик на ракети в продължение на най-малко пет месеца миналата година, според технически доказателства, разгледани от Ройтерс и анализ на изследователи по сигурността.


Ройтерс откри, че екипи за кибершпионаж, свързани със севернокорейското правителство, което изследователите по сигурността наричат ScarCruft и Lazarus, тайно са инсталирали скрити цифрови задни врати в системи в NPO Mashinostroyeniya, бюро за ракетен дизайн, базирано в Реутов, малък град в покрайнините на Москва.

Ройтерс не може да определи дали са взети някакви данни по време на проникването или каква информация може да е била видяна. В месеците след дигиталния пробив Пхенян обяви няколко разработки в своята забранена програма за балистични ракети, но не е ясно дали това е свързано с пробива.

Експерти твърдят, че инцидентът показва как изолираната страна дори ще се насочи към своите съюзници, като Русия, в опит да придобие критични технологии.

"Машиностроение" не е отговорила на запитванията на Ройтерс за коментар. Руското посолство във Вашингтон не е отговорило на запитването по имейл за коментар. Мисията на Северна Корея в ООН в Ню Йорк не е отговорила на запитването за коментар.

Новината за хакерската атака идва малко след пътуване до Пхенян миналия месец на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за 70-годишнината от Корейската война; Това е първото посещение на руски министър на отбраната в Северна Корея след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Предприятието "НПО Машиностроение" е най-големият руски производител на балистични, крилати и хиперзвукови ракети. 

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение