сряда, 16 август 2023 г.

Напредъкът на украинската контраофанзива. Подробно

Урожайное беше освободено от руска окупация. Разчистването и разминирането обаче все още продължава. След освобождението на селището Урожайне, руснаците вече няма да имат трамплин за контраатакуващи действия. 
Междувременно украинските морски пехотинци са напреднали по-на юг и се бият по северния край на Завитне Бажання. Там имаше огромни проблеми с минните полета на север от това село, през последните два месеца (плътността на минните полета там е около "5 на квадратен метър!". 


Според експерти по-нататъшните операции в направлението Бердянск ще бъдат насочени не само към Старомлинивка, но и към деокупация на Приютне и околните селища, за да се приведе в съответствие фронтовата линия и да се разшири предмостието. 

При украинската офанзива не трябва да забравяме и придвижването на ВСУ по посока на Мелитопол. Най-вероятно до дни Украйна ще освободи Роботине, а по-рано беше освободено Пятихатки.

На левия бряг на Днепър в Херсонска област украински десант завзе позиции в населеното място Козачи Лагери и създаде плацдарм за бъдеща офанзива.  
 
Експертите имат различни прогнози за развитието и плановете на украинската офанзива, но всички потвърждават, че инициативата е на страната на Украйна. Един от важните елементи на това постепенно придвижване е да се поставят под огневи контрол на масовата артилерия на ВСУ големите градове като Бердянск и Мелитопол. Когато Крим също бъде в обсега на масовата цевна и реактивна артилерия на Украйна, нещата ще започнат да изглеждат съвсем перспективни за деокупацията на Украйна.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение