вторник, 29 август 2023 г.

Кремъл се готви за заплаха от нов преврат.

Кремъл смята, че след ликвидирането на Евгений Пригожин в Русия съществува заплаха от нов военен бунт. Това са съобщили пред The Moscow Times двама събеседници, близки до Кремъл, и правителствен служител, който преди това е служил в правоохранителните органи.


Според източниците службите за сигурност вече работят за контрол и предотвратяване на "изпълнения" като това, което "Вагнер" организира в края на юни.

Танковете, които се приближиха на разстояние по-малко от 200 км от Москва, направиха незаличимо впечатление на Владимир Путин, който управлява повече от две десетилетия. Пригожин не само се противопостави на командването на армията, но и не се подчини на личната заповед на президента, така че той беше признат за заплаха за режима, заявиха четирима източници, близки до правителството, пред The Moscow Times.

Наследството на Пригожин са военни части с боен опит в Украйна, Африка и Близкия изток, подкрепени от медийна империя от канали в Telegram и политически стратези.ЧВК "Вагнер" ще бъдат разпуснати.

"Проблемът на Путин е, че имиджът му избледня и престана да отговаря на искането на Русия за силен и решителен лидер, който постига целите си бързо и с минимални разходи и жертви. Това се случи след неуспешна операция по завземането на Украйна и преминаване на войната в продължителен етап", казва Игнатов от Международната кризисна група.

"Стана ясно, че Путин губи от такива харизматични герои като Пригожин, които са готови да кажат истината и да приемат нещата такива, каквито са", казва експертът.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение