сряда, 16 август 2023 г.

CNN: службата за сигурност на Украйна е използвала експериментален морски дрон за удар по Кримския мост. Видео

Това каза пред репортери ръководителят на СБУ(Службата за сигурност на Украйна) Васил Малюк, Украйна използва дрон, наречен "Морско бебе". Той се разработва от много месеци.

На 17 юли Службата за сигурност на Украйна използва експериментален военноморски дрон, за да атакува Кримския мост. За това информира CNN.

Според журналисти СБУ за първи път открито е поела отговорност за операцията. Според ръководителя на специалната служба Васил Малюк Украйна е използвала дрон, наречен "Морско бебе". 

"Морските дронове са уникално изобретение на Службата за сигурност на Украйна. Нито една от частните компании не участва. Наскоро с помощта на тези дронове успешно ударихме кримския мост, големия десантен кораб "Оленегорски горняк" и танкера "Сиг", каза Малюк.

СБУ предостави на CNN видео от атаката през юли, което показа екрана на пилота мигове преди "Морско бебе" да достави около 850 кг експлозиви на една от бетонните колони на моста. Източници в службата предоставиха на CNN и два видеоклипа от камери за видеонаблюдение, които показват момента на един удар с дрон по пътния участък на моста, а след това пет минути по-късно още един удар с дрон по железопътния участък от обратната посока.
 

"Работим по редица нови и интересни операции, включително и в Черно море. Обещавам, че ще бъде вълнуващо, особено за нашите врагове", каза Малюк.

Малюк пое отговорност и за първата украинска атака срещу моста на 8 октомври 2022 г., но отказа да даде подробности.

Той каза, че атаката с дронове през юли е резултат от месеци подготовка.

"В последния етап от подготовката не можехме дори да мислим за сън или храна. Бяхме изцяло фокусирани върху операцията. Последните няколко дни бяха доста изнервящи. Когато се случи експлозията, бяхме толкова щастливи и започнахме да се поздравяваме. Това беше много емоционален момент за всички нас и нашата победа, която определено ще дойде скоро", каза Малюк.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение