вторник, 1 август 2023 г.

Newsweek: Москва вероятно е била атакувана от украински дронове "Бобър"

Атаката с дронове срещу Москва може да е извършена с украински дронове "Бобър", според западни военни експерти, пише Нюзуик.


Изданието отбелязва, че Украйна рядко поема официална отговорност за удари с дронове на руска територия, но украинските служители понякога коментират това мимоходом. По-специално, във вечерно обръщение в неделя украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "постепенно войната се връща на територията на Русия" и това е "неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес".

Анализаторите отбелязват, че безпилотните летателни апарати "Бобър" като цяло са подобни на иранските дронове "Шахед", с които Руската федерация тероризира Украйна.

Според Джъстин Бронк, старши изследовател в Royal United Services Institute в Лондон, дроновете, използвани срещу Москва, съдейки по наличните изображения и видеоклипове, са сходни по тегло и размер с "Шахид", въпреки че имат малко по-голям размер на крилото. Също така, БЛА може да прелети повече от 1000 км.

Според британския експерт по дронове Стив Райт, "Бобър" прилича на самолет с малка предна част на основното крило, което му придава "много отличителна форма".

"Лети много бавно и много стабилно, с очевиден акцент върху обхвата", каза той.

Райт предположи, че в бъдеще, както в случая с Шахидите, Бобрите вероятно ще бъдат използвани в много по-големи "стада" за преодоляване на противовъздушната отбрана и електронната война.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение