понеделник, 14 август 2023 г.

NYT: "Всичко може да се случи. Румъния е под заплаха от руски атаки"

"Всичко може да се случи": Румъния е под заплаха от руски атаки, пише "Ню Йорк Таймс"
Основните дунавски пристанища Измаил и Рени, които са атакувани от въоръжените сили на Руската федерация, се намират близо до Румъния. Според журналисти руски дрон или ракета, която се отклони от курса си с няколко метра, може да въвлече САЩ и техните съюзници в пряка военна конфронтация с Руската федерация.


Журналисти пишат, че атаката на руските въоръжени сили срещу украинското товарно пристанище на 2 август е била толкова близо до границата с Румъния, че в румънското село Плауру на брега на река Дунав, на 180 метра от Украйна, прозорци са изхвърчали от къщи.

Рибар от граничното село Мариус каза, че е видял поне един руски дрон да лети точно над къщата му. По думите му впоследствие безпилотният летателен апарат се е отклонил от румънското въздушно пространство, за да атакува "Измаил".

Друг рибар, Танасе, съобщава, че е чул бръмченето на дрон точно над къщата на семейството си в Плауру. Майка му Даниела отбелязала, че шумът от дроновете изплашил кравата, която скъсала въжето и избягала.

Ръководителят на отдела на биосферния резерват в делтата на Дунав Теодосий Габриел Маринов отбеляза, че Румъния е член на НАТО, така че страната не трябва да бъде в опасност от Руската федерация, но "авария" може лесно да се случи във всеки един момент

"Нашият речен бряг е само на няколко метра от Украйна. Сега всички виждаме, че всичко може да се случи", каза Маринов.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение