събота, 2 септември 2023 г.

Държавният департамент на САЩ одобри продажба на 183 бронирани Stryker-a за България

Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на военни машини Stryker на България на стойност 1,5 млрд. долара,  съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността на Пентагона, която отговаря за продажбите на военно оборудване и оръжия в чужбина.


Продажбата на съюзника на НАТО България ще се състои от 183 превозни средства от фамилията Stryker, включително превозни средства на пехотата, командни превозни средства и превозни средства за медицинска евакуация, посочи Пентагонът. 


„Тази предложена продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, като спомогне за подобряване на сигурността на съюзник от Организацията на Северноатлантическия договор, който е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Европа“, подчертават от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната. 
„Предложената продажба ще подобри способността на България за бързо разгръщане на пехотата и за проектиране на сили. България ще използва този подобрен капацитет за укрепване на националната си отбрана и за възпиране на регионални заплахи. България няма да има затруднения да усвои това оборудване и услуги във въоръжените си сили“, се казва още в документа.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение