понеделник, 25 септември 2023 г.

Силната история на Александър- единственият, който не се е предал в Азовстал. Видео

Военният Александър с позивна "Схід" твърди, че е останал сам в Азовстал след напускането на украинските защитници, защото не е искал да бъде пленен от руснаците.


Войникът разказва, че е помолил командира си да не го включва в списъка за руснаци, така че военният е класифициран като „безследно изчезнал“.

 

Как успяхте да избягате от руснаците?
"Имаше много незабележими места, където човек не би искал да отиде. Там намерихме канализационни люкове и намерихме път встрани. Разглобихме го. Имаше подземно помещение с дълбочина около 3 метра. И приготвихме матраци, одеяла, храна, вода. Планирахме да останем заедно с мой другар, но в последния момент той отказа и реши да тръгне с всички”, разказва боецът и допълва, че този приятел все още е в плен.

Боецът се е криел в тази стая за една седмица.

„Обмислях различни сценарии за излизането си, измислих различни варианти какво ще кажа, ако ме заловят. Просто бях в размисъл. Беше пълен мрак. Спях повече, което караше времето да минава по-бързо. На седмия ден чувствах се много зле и реших, че ако не изляза, просто ще умра. Така че на седмия ден реших да изляза", казва защитникът.

Преоблякъл се в цивилни дрехи, разглобил оръжието и го скрил.

„Беше нощ. Тъкмо започнах да излизам. Врагът се демаскира, защото палеше огньове на блокпостовете, говореше на висок глас, светеше фенери, така че видях къде са разположени. Търсих къде да мина. доста дълго време, защото трябваше да слушам терена, да слушам дали има враг наблизо. Но успях да стигна до града (очевидно той предполага преход от територията на самата Азовстал към кварталите на Мариупол. “ - Ред.). След като извървях 200 км, с разкървавени крака, успях да се освободя“, казва „Схид“ и обещава да разкаже подробностите в книгата си.

Сега той се е върнал на служба и се бие в състава на 3-та щурмова бригада.

На 16 май 2022 г. започна евакуацията на украински военнослужещи от блокирания завод Азовстал в Мариупол .

На 21 септември 2022 г. 200 украински герои бяха разменени за "кръстника" на Путин Виктор Медведчук .

Петимата командири-защитници на Мариупол трябваше да останат в Турция до края на войната, но Украйна си върна защитниците на Азовстал и те отново са на фронта.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение