вторник, 26 септември 2023 г.

От ЕС нарекоха социалната мрежа на Мъск "Х" (Туитър) "най-големия източник на руска дезинформация".

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова призова социалните мрежи да повишат бдителността в контекста на борбата с руската дезинформация в навечерието на изборите в страните от ЕС. 

Повечето големи платформи се съгласиха да работят с ЕС по доброволен кодекс на поведение, който има за цел да определи стандарти за проверка на фактите, се казва в съобщението. Компаниите реализираха и пилотен проект за оценка на мащаба на проблема. 


„X, по-рано Twitter, който вече не е предмет на кодекса, е платформата с най-висок дял публикации с невярна информация или дезинформация... Така че моето послание към Twitter е, че трябва да спазвате строгите закони и ние наблюдаваме какво правиш." , - каза тя, предава Bloomberg. 

Според нея някои платформи вече са започнали борбата с руската дезинформация. Например Google заяви, че е затворил повече от 400 канала, участващи в руски операции за влияние. В същото време Meta разшири своето партньорство за проверка на факти до 22 езика в ЕС.

Заместник-председателят на ЕК отбеляза още, че потокът от руска дезинформация сега се усеща особено остро в Словакия, където в събота ще се проведат избори.

„Словакия беше избрана като страна с благоприятна почва за успеха на руските прокремълски, провоенни наративи“, каза Йоурова.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение