понеделник, 18 септември 2023 г.

В Хага започна делото срещу Руската федерация. Видео

В Хага започват изслушванията по иска на Украйна срещу Руската федерация за геноцид на населението.


Украйна доказва, че Русия е манипулирала, когато се аргументира за пълномащабното нахлуване, като каза, че иска да защити хората в Донбас от геноцид. В иск до Международния съд Украйна настоява Руската федерация да бъде подведена под отговорност. 

Изслушванията пред Международния съд се провеждат след междинно решение през март 2022 г., в което съдът нареди на Русия да спре военните си действия в Украйна. Това решение не беше спазено от Русия.
Украйна основава своя случай на Конвенцията за геноцида от 1948 г., която и Русия, и Украйна са ратифицирали. Тя твърди, че Русия използва фалшиви обвинения за геноцид като оправдание за своите действия в Украйна и иска съдът да разпореди на Русия да прекрати инвазията си и да изплати обезщетения.

Рекорден брой международни съюзници подкрепиха Украйна, включително държави от Европейския съюз и други страни, които ще направят изявления в нейна подкрепа. 

Изслушванията и следващите стъпки в този правен процес ще имат сериозни последици за войната, и ще продължат да бъдат наблюдавани от международната общност.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение