събота, 2 септември 2023 г.

Украински журналисти по следите на руски олигарси в Лондон. Видео

В лондонската общност Хампстед има къщи, принадлежащи на трима известни руснаци, които са обект на западни санкции: Андрей Гурьев, Алишер Усманов и Михаил Фридман. Авторите на журналистическото разследване от "Украинска правда" са открили къщите на руски олигарси. Материалът "Лондонград" е публикуван в YouTube.

 

Лондонската къща на Андрей Гурьев.

Имението Witanhurst, което се свързва с Андрей Гурьев, бивш сенатор от Съвета на федерацията на Руската федерация и собственик на един от най-големите заводи в света за производство на минерални торове "Фосагро".


Къщата на Алишер Усманов

Beechwood House - Лондонската къща на Усманов е построена през 1840-те години, смята се за една от най-скъпите в британската столица. Цената се оценява на 50 милиона паунда. Къщата, подобно на самия Усманов, е под санкции, очевидно никой не живее в нея сега.


Къщата на Михаил Фридман

Имението Алтън Хаус е свързано с Михаил Фридман. Руският олигарх реши да не отговаря на журналистически въпроси дали смята ръководителя на Кремъл Владимир Путин за военнопрестъпник. Родом от Лвов, Фридман се позова на "забраната на адвокатите", а също така покани журналиста  Михаил Ткач да говори в по-спокойна атмосфера.


Руският олигарх Михаил Фридман живее в Лондон, той е обект на санкции от британските власти.

Според западни медии през юли британското ръководство е дало на санкционираните руски олигарси най-малко 82 лиценза "за лични разходи". Това означава, че е позволено да се харчат до 1 милион долара годишно за "основни нужди": шофьори, готвачи, камериерки и др.


"Няма да ви дам интервю и няма да коментирам", каза бизнесменът, свързан с Кремъл. "Не знам защо ме питате. Освен това това е позицията на моите адвокати".

Според авторите на журналистическия проект "Схеми" компанията, собственост на Фридман, все още си сътрудничи с Националната гвардия и охраната на Путин. Става дума за компанията "Алфа иншурънс", която предоставя услуги, включително такива, които обслужват Путин.

Владимир Лисин

Владимир Лисин е един от малкото руски олигарси, който все още не е санкциониран от Запада. Нейният производител на стомана "Новолипецки железодобивен и стоманодобивен завод" продължава да изпълнява правителствени поръчки за руския военно-промишлен комплекс по време на пълномащабната война в Украйна.

Компанията произвежда стомана, която се използва от завода за производство на радарни системи за флота на Руската федерация и други предприятия, по-специално за машиностроителния завод "Мари", който работи по производството на противовъздушни системи.

Според журналисти НЛМК Лисина доставя електрическа стомана на Института за разработване и производство на ядрени и термоядрени оръжия.


Синът на Владимир Лисин може да има къща в Лондон.

Андрю Скоч и дъщеря му Варвара

Журналистите откриха имение, свързано с Андрей Скоч, собственик на един от най-големите производители на желязна руда.


Според руския вестник "Проект" миналата година мобилизираните в Белгород са получили брошури как да живеят във войната с Украйна и САЩ. Наръчниците са отпечатани от Дружеството на ветераните от Афганистан с подкрепата на Скоч.

Той е толкова свързан с руската агресия, че през 2023 г. дъщеря му Варвара беше санкционирана от САЩ и Великобритания.

"Ферари", което се изнесе от къщата на дъщерята на Андрей Скоч.


И само на верандата на къщата свързана с Олег Дерипаска, се настани просяк.


🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение