вторник, 12 септември 2023 г.

Bloomberg: В Сената на САЩ призовават за разследване на SpaceX и Илон Мъск заради блокирането на Starlink близо до Крим.

Сенатор Елизабет Уорън настоява за разследване на SpaceX и главния изпълнителен директор Илон Мъск, след като стана известно за блокирането на достъпа до сателитната мрежа Starlink в района на Крим, което осуети атака на въоръжените сили на Украйна срещу руски кораби. 
За това пише Bloomberg.  

Снимка: Al Drago/Bloomberg

"Конгресът трябва да проучи какво се е случило тук и дали имаме адекватни инструменти, за да сме сигурни, че външната политика се управлява от правителството, а не от един милиардер", каза Уорън, която представлява Масачузетс в Сената.

Очаква се Мъск да бъде сред технологичните ръководители, които ще присъстват на закрита среща със сенатори в Капитолия в сряда, 13 септември.

Освен това Уорън, като член на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите, каза, че иска Министерството на отбраната на САЩ да проучи договорните си отношения с компанията.  Председателят на Комитета по въоръжените сили Джак Рийд, D-Rhode Island, също каза, че е загрижен за проблема, тъй като "правителствата традиционно контролират сателитите и президентите решават какво да правят с тях".

Според него има много положителни промени в това, че SpaceX е намалила разходите за достъп до космоса, включително за изстрелвания за целите на националната сигурност, "но той (Мъск) не може да има последната дума, когато става въпрос за национална сигурност".

Припомням, че CNN информира, че Мъск е осуетил атака на ВСУ срещу руския флот. 

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение