събота, 2 септември 2023 г.

ЕС: Политиката на Мъск в Twitter е допринесла за увеличаване на руската пропаганда.

Twitter на Илон Мъск е допринесъл за довеждането на руската пропаганда за Украйна до повече хора, отколкото преди началото на войната, показва проучване на Европейската комисия. За това пише "Washington Post" в свой материал.


Проучването показа, че въпреки доброволните ангажименти на най-големите социални мрежи, по-специално Мета, за противодействие на руската пропаганда, руската дезинформация срещу Украйна процъфтява.

Разрешаването на неограниченото разпространение на дезинформация и реч на омразата щеше да наруши Закона за цифровите услуги, закона на ЕС за социалните медии, ако беше влязъл в сила миналата година, заключава проучването, продължило една година.

"През 2022 г. аудиторията и обхватът на ориентираните към Кремъл профили в социалните медии нараснаха значително в цяла Европа", се казва в проучването.

"Предварителният анализ показва, че обхватът и влиянието на подкрепяните от Кремъл акаунти са се увеличили още повече през първата половина на 2023 г., по-специално поради унищожаването на стандартите за сигурност на Twitter", добавят експертите.

ЕС възприе много по-агресивен регулаторен подход към подкрепяната от правителството дезинформация, отколкото САЩ.

Законът за цифровите услуги, който влезе в сила за най-големите социални мрежи на 25 август, изисква от тях да оценят риска от разпространение на невярна информация, да предотвратят популяризирането на най-лошото с помощта на алгоритми и да подложат дейността си на одити.

Проучването е проведено от Reset, неправителствена аналитична група, която се застъпва за засилен надзор на цифровите платформи.

Поради липсата на пълен достъп до данните, които компаниите притежават – данни, които трябва да бъдат по-достъпни съгласно новия закон – Reset разчита на публична информация, като например броя на взаимодействията с проблемно съдържание от хора, които не са следвали профила, който го е публикувал.

Проучването установи, че X Musk не е единственият, който не успя да спре разпространението на руската пропаганда. Instagram, Telegram и Facebook също бяха критикувани.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение