сряда, 15 ноември 2023 г.

За първи път от началото на войната повечето руснаци искат тя да приключи.

За първи път от началото на войната мнозинството от руските граждани искат тя да приключи, показва нова социология от Русия. 

Броят на противниците на продължаването на войната е достигнал своя максимум от началото на "СВО", според проучване, проведено през последната седмица на октомври от социологическата компания Russian Field.


Само 39% от руснаците искат продължаване на войната — това е абсолютен минимум от февруари 2022 г. Продължаването на „СВО“ се подкрепя по-често от мъже и респонденти на възраст над 45 години, докато жените и младежите са за преговори. 

Хората не искат втора вълна на мобилизация. Само 38% одобряват втората вълна на изпращане на бойци на фронта, 53% са против. Пенсионери, които не са засегнати от нея, често изразяват подкрепата си за мобилизацията.

Броят на тези, които смятат, че Руската федерация е на прав път, достигна своя минимум от началото на войната. Сега те са 65% (през февруари 2022 г. бяха 70%). В същото време 21% от анкетираните смятат, че Русия е на грешна позиция. Политиката на Путин се подкрепя най-вече от населението над 60 години (72%). Най-критичните към Путин са младите хора (само 49% одобряват действията на правителството).

По-голямата част очакват влошаване на материалното си положение

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение