вторник, 28 ноември 2023 г.

Промяна на тона: САЩ заплашиха със затвор за нарушаване на тавана на цените на руския петрол.

САЩ заплашиха компании със затвор за нарушаване на тавана на цените на руския петрол, съобщава Bloomberg. 


Министерството на финансите на САЩ изпрати писма до около 30 фирми, които контролират до сто петролни танкера, предупреждавайки ги за заплаха от затвор, ако нарушат тавана на цените на руския петрол.

"Според копие на едно от писмата, Министерството на финансите на САЩ е поискало обширна информация и документация за доставките и организациите, участващи в тях. Министерството на финансите заплаши със затвор, ако получателите не отговарят напълно на изискванията ", пише Bloomberg.

Служители на двата застрахователя също казаха, че тонът на разговорите с американските власти се е променил през последните седмици.

Американските власти подкрепиха писмата със санкции срещу няколко конкретни кораба и техните собственици. Досега това бяха малко известни компании, повечето от които в крайна сметка принадлежат на държавната руска танкерна компания Совкомфлот.

От юли 2023 г. са известни множество случаи, когато основният руски сорт Urals започна да се продава по-скъпо от лимита от 60 долара за барел, определен от "голямата седморка" и Европейския съюз. 

В края на октомври - началото на ноември САЩ започнаха да засилват санкционните мерки: освен че поискаха информация, те наложиха санкции срещу пет танкера (четири от тях са свързани със Sovcomflot, един е на турска компания).

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение⏬ 


PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912