сряда, 22 ноември 2023 г.

Разследване: Вероятно руските служби стоят зад полските и словашки блокади на украинските граници.

Като част от разследване на информационната агенция Guildhall беше установено, че полските превозвачи, които са блокирали контролно-пропускателни пунктове на полско-украинската граница с искане за „честна конкуренция“, са взаимодействали с лица, свързани с Руската федерация. Руското влияние също е установено чрез подобни събития в Словакия.


Така официалният организатор на блокирането на полската граница с Украйна е полският гражданин Рафал Меклер , собственик на транспортната компания Rafał Mekler Transport. Рафал Маклер е представител на клетката на проруската партия „Конфедерация на свободата и независимостта“ в Люблинското воеводство, която има тесни връзки с Русия. По-специално лидерът на партията Януш Корвин-Мике отправи призиви за признаване на окупацията на Крим и самият той посети анексирания полуостров през 2015 г., където се срещна с ръководителя на руската окупационна администрация на Крим Сергей Аксенов.


Конфедерацията за свобода и независимост е свързана с друга полска дясна организация, All-Polish Youth, която има дългогодишни връзки с Руското имперско движение, което, наред с други неща, вербува терористи за групировките ДНР и ЛНР. Лидерът на листата на Конфедерацията за свобода и независимост по време на предизборната кампания за полския Сейм през 2023 г., Жемовит Пшебитковски, е бивш лидер на Общополското младежко движение.

„Конфедерация на свободата и независимостта“ и „Общополска младеж“ провеждат съвместни събития.

Сегашната акция на полско-украинската граница не е първият епизод от участието на полски превозвачи в акции, които имат признаци на руски активни действия. От началото на руската инвазия в Украйна Rafał Mekler Transport и редица други полски компании, участващи в настоящите протести, по-специално Kam-Trans, Jata-Trans, BOR-TOM, GLT POLSKA, KMS LOGISTYKA и PEO-TRANS, многократно са провеждали акции с искания за премахване на антируските санкции.

Политическото влияние върху събитията в Полша заслужава специално внимание. На 16 ноември на полския ГКПП „Корхова” се проведе среща между организаторите на акцията и съучредителя на горепосочената партия „Конфедерация на свободата и независимостта”, свързана с Руската федерация и лидера на „ Конфедерация на полската корона” Гжегож Браун.

С началото на руската инвазия в Украйна Гжегож Браун беше единственият член на полския сейм, който гласува против резолюцията, осъждаща Полша, приета след разкриването на събитията в Буча. Той системно заема позиция срещу присъствието на украински мигранти в Полша и е автор на лозунга „да спрем украинизацията на Полша“.

През 2018 г. Гжегож Браун проведе среща в Москва с журналиста от "Россия сегодня" Леонид Свиридов, който беше депортиран от Полша за шпионаж в полза на Русия.

Подобно на Конфедерацията на свободата и независимостта, Гжегож Браун взема лично участие в събития с гореспоменатата организация All-Polish Youth. Тази организация има връзки и с военизираната дяснорадикална групировка Задружен кръг (на полски: Zadrużny Krąg - Dywizja Słowiańska), която си сътрудничи с неонацистката групировка "Русов", воюваща в момента в редиците на руската армия.

Друг участник в акцията на полско-украинската граница, собственикът на горепосочената фирма ПЕО-Транс, гражданин на Република Беларус, е Виктор Степанович Гордеюк. Анализът на страниците на Гордеюк в социалните мрежи ни позволява да установим, че последният учи в едно от най-високите военни учебни заведения в Беларус. Братът на Виктор Гордеюк – Гордеюк Андрей Степанович служи в 38-ма отделна десантно-щурмова бригада на беларуската армия.

Организатори на акцията в Словакия бяха представители на обществената организация „Съюз на автомобилните превозвачи на Словакия“ (UNAS). Акцията беше подкрепена от антиевропейската дяснорадикална партия „Нашата Словакия“, която се застъпва за „възстановяване на приятелските връзки“ с Русия, чийто лидер, словашкият политик Мариан Котлеба, написа писмо до бившия президент на Украйна Виктор Янукович през 2014 г. , където сравни Революцията на достойнството с тероризма.

Припомняме, че на полско-украинската и словашко-украинската граница превозвачите продължават да блокират контролно-пропускателните пунктове с искане за връщане на системата за издаване на разрешителни за работа на украинци в ЕС, въпреки факта, че Европейската комисия вече заяви, че прилагането на такива изисквания не е правно възможно.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение