сряда, 15 ноември 2023 г.

Украинските служби задържаха университетски доцент, работил за руското разузнаване.

СБУ задържа университетски доцент, работил за руското ГРУ и коригирал руските удари по Харков.


Контраразузнаването на Службата за сигурност на Украйна разкри още един предател, който е работил за руското разузнаване. Предателят се оказа 49-годишен доцент от един от харковските университети, който е бил вербуван дистанционно от руското военно разузнаване след началото на пълномащабното нахлуване.


Сред основните задачи на вражеския агент било заснемането на последствията от ракетни и артилерийски удари по едно от отбранителните предприятия на Харковска област, което многократно беше обстрелвано от руските окупационни сили.

Нападателят е следил и маршрутите на движение на подразделенията на въоръжените сили на Украйна и местоположението на логистични складове, включително такива с боеприпаси на украински войници.

Друга негова задача била да наблюдава дейността на чуждестранни доброволчески организации в Харков.

Служители на СБУ разкриха агент на руското военно разузнаване и го задържаха в собствения му апартамент в областния център. 

Според материалите на разследването той е предавал разузнавателна информация на руската игра чрез месинджър под формата на текстови съобщения и бележки върху електронни карти.


При претърсването на апартамента на задържания са иззети мобилен телефон и компютърна техника с данни за сътрудничество с агресора.

Разследването продължава. Извършителят е заплашен от доживотен затвор.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение