вторник, 28 ноември 2023 г.

С помощта на "Пейтриът", Украйна вече е унищожила 15 "неунищожаеми" руски "Кинжал"-а.

Украинската противовъздушна отбрана вече е свалила 15 руски ракети "Кинжал" със системата за ПВО "Пейтриът". Това съобщи говорителят на военновъздушните сили на украинските въоръжени сили Юрий Игнат. 


"Сега вече имаме 15 свалени „Кинжал". Плюс още десетки свалени балистични ракети, които летяха към Киев. "Пейтриът се доказа", каза Игнат. Припомням, че преди войната руснаците смятаха ракетите "Кинжал" за неунищожими.

За да се защити срещу балистика, каза той, са необходими повече наземни системи с модерни ракети като Пейтриът. Но в света няма такъв брой системи, но в момента има увеличение на производствения капацитет на оборудване за противовъздушна отбрана в Германия, Франция и САЩ, защото всички разбраха, че наземните системи за противовъздушна отбрана все още са много необходимо, каза Игнат.

В същото време говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили допуска, че Украйна ще бъде заплашена от голям брой дронове, за унищожаването на които са необходими "рационални оръжия", например установки Gepard.

"Ако се сбъдне твърдението за 60 установки Gepard, които Щатите искат да купят някъде за нас, това ще е сериозно увеличение. Защото трябва да се пазим от "шахидите" (дронове). Трябва с нещо да свалим шахидите, без да хабим зенитни ракети, предимно западни. Дроновете са нещо, което масово ще ни заплашва. Затова са нужни рационални оръжия за унищожаването им. Необходими са зенитни оръдия като Гепард и подобни системи", обясни той.

Игнат обясни, че такива системи имат собствен локатор, оптично насочване, радарно проследяване и автоматизирано управление.

"С един замах системата унищожава Шахеда. Да кажем, че летят осем експлозивни снаряда, които след това се разпадат на хиляди елементи. Облак от шрапнели - и Шахедът гарантирано го няма. Такива системи са най-ефективни и рационални в нашият случай. Те обаче имат радиус на действие до 5 километра", каза говорителят на ВВС на Въоръжените сили на Украйна.


⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 


PayPal:

Revolut:
revolut.me/danibg1912