петък, 1 декември 2023 г.

Зеленски пред AP: Имаме нова фаза на войната. Не отстъпваме!

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия е навлязла в нова "зимна" фаза. Държавният глава е доволен от факта, че въоръжените сили на Украйна не отстъпват пред руските нашественици. Той обяви това в интервю за AP. 

Според президента на Украйна зимата ще затрудни бойните действия след лятното контранастъпление, което не доведе до желаните резултати поради постоянен недостиг на въоръжение и сухопътни сили. 

 (AP Photo/Efrem Лукацки)

Въпреки това обаче Зеленски каза, че Украйна няма да се предаде.

"Вижте, не се оттегляме, доволен съм. Воюваме с втората (най-добра) армия в света, доволен съм. Губим хора, не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да бъда доволен, но и не мога да се оплача много", добави той. 

„Няма достатъчно мощност за по-бързо постигане на желаните резултати. Но това не означава, че трябва да се откажем, че трябва да се предадем“, каза Зеленски. „Ние сме уверени в нашите действия. Ние се борим за това, което е наше."

Имаше някои положителни изводи от последните няколко месеца, каза той.

Украйна успя да постигне постепенни териториални придобивки срещу по-добре въоръжен и укрепен враг, каза Зеленски.

Освен това мощта на Черноморския флот на Москва е намалена след украински атаки, които пробиха противовъздушната отбрана и удариха щаба му в окупирана Крим, добави Зеленски.

И временният зърнен коридор, създаден от Киев след оттеглянето на Русия от военновременно споразумение, за да се гарантира безопасен износ, все още работи.

Зеленски обаче не се занимава с миналото, а е съсредоточен върху следващия етап - увеличаване на вътрешното производство на оръжия.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение⏬ 

PayPal:

Revolut:
revolut.me/danibg1912