вторник, 5 декември 2023 г.

България и останалите от „Групата на приятелите на Грузия“ в ОССЕ осъдиха създаването на руска военноморска база на Черноморския флот в Абхазия.

Асоциация на страните „Група на приятелите на Грузия“  в ОССЕ, която включва САЩ, България, Великобритания, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Канада, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Украйна , Финландия, Швеция и Чехия, направиха изявление относно Грузия след 30-ата среща на външните министри на ОССЕ. 


По-специално, групата изрази особена загриженост относно изявленията за създаването на руска военноморска база в пристанището Очамчира в самопровъзгласилата се република Абхазия. „Това е пореден опит за дестабилизиране на и без това трудната ситуация в Черноморския регион“, се казва в изявлението на западните държави, членки на ОССЕ.

В изявлението си също така потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници, осъжда „агресията на Русия срещу Грузия през 2008 г.“ и изразява „дълбока загриженост относно окупацията на Абхазия и Южна Осетия от Русия“.

Споразумението между самопровъзгласилата се Република Абхазия и Москва за използването на пристанището Очамчирп, всъщност, за продължаване на агресията срещу Украйна, беше осъдено от президента, министър-председателя, Министерството на външните работи и парламента на Грузия. „Откриването на руската военноморска база в Очамчира е огромна мина за сигурността на целия Черноморски регион“, каза президентът Саломе Зурабишвили в изявление.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:

Revolut:
revolut.me/danibg1912