събота, 2 декември 2023 г.

„Това е заплаха за националната сигурност“ — естонското правителство търси механизъм за депортиране на онези, които решат да получат руско гражданство

На 26 октомври в Русия влезе в сила закон за получаване на гражданство на Руската федерация при преференциални условия за тези, които имат тесни семейни връзки с бивши граждани на СССР или Руската империя. Това предизвика реакция на естонското правителство.

В началото на ноември министърът на вътрешните работи на Естония Лаури Ляанемец, коментирайки този документ, каза, че ако естонски жител приеме руско гражданство, неговото разрешение за пребиваване ще бъде анулирано, съобщават медии.


Премиерът Кая Калас потвърди, че нейното правителство търси начин да депортира хора от страната за получаване на руски паспорт.

Както пише вестник Postimees, Калас напомни, че Русия е нарушила всички принципи на международното право, нападна Украйна и е призната за държава, която подкрепя тероризма.

Лице, живеещо в Естония, получаващо гражданство на Руската федерация, потвърждава, че при необходимост, като част от мобилизацията, е готово да се присъедини към руската армия и да участва в атаки срещу Украйна.

"Това вече е заплаха за сигурността на Република Естония и много ясен сигнал, който естонската държава не може да пренебрегне", отбеляза Калас.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение⏬ 

PayPal:

Revolut:
revolut.me/danibg1912