неделя, 31 декември 2023 г.

Bloomberg: Путин беше принуден да изтегли Черноморския флот от Крим след загубата на 20 кораба, унищожени от Украйна.

Русия беше принудена да изтегли корабите на Черноморския флот от Крим след загубата на 20 военни кораба в резултат на атаки на украинските въоръжени сили, съобщава Bloomberg . Руският флот е базиран на полуострова в продължение на 240 години.


"Вече нито едно кримско пристанище не е безопасно за руски военни кораби“, каза пред агенцията Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии в Москва. Според него Украйна „на практика е изтласкала руския флот от Крим".

Руският флот в Крим се оказа уязвим, въпреки огромните разходи за укрепване на защитата на полуострова. През 2014 г. министърът на отбраната Сергей Шойгу обеща да инвестира 86 милиарда рубли в противовъздушната отбрана и морската пехота в Крим до 2020 г. Но това не можа да предотврати атаки от Киев.

От началото на войната Русия е загубила най-малко 20 военни кораба, включително подводници и десантни кораби, цитира агенцията данни на холандския аналитичен център Oryx. Последната голяма загуба беше десантният кораб "Новочеркаск": той беше ударен от крилата ракета в пристанището на Феодосия на 26 декември. Най-голямата загуба на Русия е флагманският ракетен крайцер "Москва", унищожен от украинска ракета "Нептун" през април миналата година.

Украйна атакува с крилати ракети и щаба на Черноморския флот в Севастопол. Сградата претърпя значителни щети. След това Русия започна да изтегля кораби в други пристанища, включително Феодосия и Новоросийск. Сателитни снимки показват, че Русия е изтеглила всички военни кораби от Севастопол.

След като Украйна започна атаки срещу пристанището на Феодосия, руският флот стана зависим от Новоросийск. Но дори и там пристанището беше атакувано: през август беше унищожен десантният кораб "Оленогорски горняк".

В такива условия Русия обяви изграждането на военноморска база в Абхазия. Но Грузия, която смята Абхазия за своя част, се противопостави на това, пишат от медията.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:

Revolut: revolut.me/danibg1912