сряда, 27 декември 2023 г.

Business Insider: Икономиката на Русия е парализирана, а военната машина на Путин се задвижва само от канибализацията на държавните фирми.

Икономиката на Русия е парализирана и нейната военна машина оцелява чрез канибализиране на държавни фирми, според двама изследователи от Йейл, пише Business Insider с позоваване на Foreign Policy.

Изданието цитира статия на Джефри Зоненфелд и Стивън Тиан, които не приемат за адекватни коментари, че Путин е победител.


Западните санкции и последвалото масово напускане на мултинационални компании от Русия нанесоха огромни щети на икономиката, твърдят те.

"Не можем да попаднем в капана да мислим, че всичко е добро за Путин, и не можем да се откажем от ефективни мерки за натиск върху него", пишат Зоненфелд и Тиан, като отбелязват, че прехвърлянето на „безполезни“ експроприирани активи от западни фирми към приближени на Путин не прави Русия е по-богата.

Те изброиха и няколко други признака, че руската икономика е разклатена.

След нахлуването на Русия в Украйна в началото на 2022 г. най-малко 1 милион руснаци са избягали в други страни, включително най-добрите технологични таланти. Това допринесе за недостиг на работна ръка, който наближава 5 милиона работници , и предизвика висока инфлация.

Междувременно 253 милиарда долара частен капитал е напуснал Русия между февруари 2022 г. и юни 2023 г., казаха Зоненфелд и Тиан, цитирайки данни на Руската централна банка.

Освен това Русия загуби достъп до западните технологии и опит, на които разчитаха нейните компании, докато преките чуждестранни инвестиции почти напълно пресъхнаха.

Нещата се влошават от строгия капиталов контрол, който направи руските активи, оценени в рубли, практически безполезни на световните пазари.

А санкциите, които отрязаха Москва от голяма част от международните финанси, попречиха на руските компании да емитират нови акции или нови облигации на западния пазар.

"Русия, която никога не е доставяла никакви готови стоки – промишлени или потребителски – на глобалната икономика, е парализирана", казаха Зоненфелд и Тиан. "Това изобщо не е икономическа суперсила, като на практика всичките й суровини лесно се заменят от другаде. Военната машина се задвижва само от канибализацията на вече контролирани от държавата предприятия."

Дори Кремъл се готви за още болка. В понеделник управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина каза, че очаква повече санкции в бъдеще, пишат от изданието. 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:

Revolut: revolut.me/danibg1912