сряда, 24 януари 2024 г.

Украинските служби разкриха подробности за операцията по унищожаването на бомбардировач ТУ-22М3 на територията на Русия.

През август 2023 г. украинска разузнавателна група прониква на територията на Руската федерация, като унищожава руски бомбардировач ТУ-22М3 и изважда от строя още два. За това пише в "Галерия на героите" на сайта на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна, където се съдържа информация за Героя на Украйна Олег Бабий, който загина при завръщане от тази мисия.


Украинските разузнавачи изминават пеша около 600 километра през територията на руските нашественици, а на връщане участват в неравна битка с окупаторите. 

На 30 август, при връщане към територията, контролирана от Украйна, разузнавателната група попада в засада и влиза в неравен бой с руските нашественици. Полковник Бабий е смъртоносно ранен, докато прикрива отстъплението на своите другари.

„От първите дни на пълномащабната война разузнавачът организира и провежда специални операции във временно окупираните територии на Украйна и на територията на Руската федерация. Заслугата му е девет успешни разузнавателни набези в тила на врага. Дванадесет специални операции за организиране и осигуряване на движението на съпротивата в тила, както и идентифициране на 70 важни стратегически обекта на окупаторите. Благодарение на успешното изпълнение на задачите от групата на полк. Бабий, беше възможно да се дезорганизира логистиката на окупаторите, да се унищожат важни обекти и елементи от критичната инфраструктура“, съобщава ГУР.

За своя героичен подвиг той посмъртно е удостоен със званието Герой на Украйна с орден „Златна звезда“. 



Откриха мемориална плоча в чест на Олег Бабий в родното му училище в Лвов.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарениеPayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912