понеделник, 22 януари 2024 г.

Днес НАТО започва най-мащабното учение за последните 40 години. Ще се симулира нападение от Русия, което задейства член 5 от договора на Алианса.

Днес Алиансът започва най-голямото си учение от 35 години, симулирайки конфликт с „на практика равностоен противник“.


В операцията Steadfast Defender ще участват около 90 хиляди души от страните от НАТО и кандидат за членство в алианса - Швеция. Маневрите ще продължат до края на май на територията от Норвегия до Румъния, съобщава "Радио Свобода"

Повече от 50 кораба, над 80 бойни самолета, хеликоптери и дронове и най-малко хиляда бойни машини също ще участват в учението Stalwart Defender. Учението ще покаже, че НАТО може да провежда и поддържа сложни операции по суша, море, въздух, киберпространство и космос „в рамките на месеци“, каза Кристофър Каволи, върховен главнокомандващ на НАТО в Европа. Това ще включва обучение за прехвърляне на военен персонал от Северна Америка в Европа.

НАТО проведе последното учение от такъв мащаб през 1988 г., в което участваха около 125 хиляди души.

Според агенция ДПА сценарият на маневрата Steadfast Defender е руска атака срещу една от страните от НАТО, което задейства член 5 от договора за колективна отбрана на Алианса.

След началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна много западни политици, включително президентът на САЩ Джо Байдън, издигнаха тезата, че Русия може да атакува някоя от страните от НАТО, ако успее в украинската война. Москва отрича подобни планове.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912