сряда, 17 януари 2024 г.

Орбан "кляка" и за финансирането на Украйна от ЕС.

Будапеща сигнализира на ЕС, че е готова да отмени съпротивата си срещу финансирането на Украйна, съобщава Politico.


Според няколко европейски дипломати и служители Орбан се доближава до приемането на компромис за използване на пари от бюджета на блока, въпреки че сделката вероятно няма да отговаря на изискванията, които той направи след провалената среща на върха миналия месец, пишат от медията.

Орбан блокира пакет от четиригодишно финансиране от 50 милиарда евро за разкъсаната от война страна през декември – ход, който успя да предприеме, защото се нуждаеше от единодушна подкрепа от 27-те правителства на ЕС – което накара европейските лидери да обмислят нарушаване на принципа на блока за единство и намиране на начин за заобикалянето му.

Но оттогава и двете страни се отдръпнаха от ръба и сега са въвлечени в деликатен танц за това как да се вземе решение, когато Орбан и други лидери се срещнат в Брюксел на 1 февруари.

Въпреки че все още няма споразумение за това какви отстъпки да предложи на Унгария в замяна и какво може да приеме, ЕС вече е уверен, че сделката може да бъде сключена през следващите няколко седмици, според дипломати и служители, които са говорили с Politico при условие за анонимност поради чувствителния характер на разговорите.  

Орбан, който вече 18 години е премиер на Унгария, редовно изнудва ЕС, но последните седмици приключи успешно подписка в ЕП, която поставя началото на процедура за отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912