понеделник, 22 януари 2024 г.

Указ на президента на Украйна Зеленски за запазване на националната идентичност на украинците на исторически обитаваните от тях земи в Руската федерация.

Указът на Зеленски за териториите на Русия, исторически населени с украинци, се появи на уебсайта на президента. В документа се възлага да се обмисли план за действие за запазване на националната идентичност на украинците в Руската федерация. Включително на исторически обитаваните от тях земи (в Кубан, Стародубска област, Северен и Източен Слобожан в рамките на съвременния Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежска, Курска, Ростовска област на Руската федерация).


"Днес трябва да предприемем стъпки не само за укрепване на единството на Украйна и нашия народ, но и да действаме за единството, правата и свободите, истината за украинците, истината за нас и  за нашата история. За тази цел днес подписах указа „За исторически населената с украинци територия на Руската федерация", каза Зеленски в приветствието си по повод Деня на единството и свободата на Украйна.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912