четвъртък, 25 януари 2024 г.

Украински дронове с изкуствен интелект търсят и атакуват руските сили без човешки контрол. Видео

Украинските разработчици потвърдиха наскоро пред "Forbes", че техните дронове вече извършват автономни удари по руските сили без човешки оператор. Това е първият път, когато се знае, че са използвани такива дронове, тъй като твърденията на ООН за автономни атаки в Либия през 2020г. остават недоказани.

Наскоро Forbes разказаха за украинския автономен дрон: 

Saker Scout могат сами да откриват, идентифицират и атакуват 64 различни вида руски "военни обекти", действайки в зони, където радиозаглушаването блокира комуникацията и не позволява на други дронове да работят.

Квадрокоптерът Saker Scout влезе в експлоатация в края на миналата година и може да носи три килограма бомби на разстояние от около 12 километра. Малките дронове, управлявани с дистанционно управление, се оказаха изключително ефективни като бомбардировачи с модифицирани противотанкови гранати RKG-3 или бойни глави за РПГ и могат да унищожат дори тежки танкове.

Едно ранно видео на Saker показва как системата идентифицира лека и тежка броня (транспортьори и танкове) и камиони, докато лети над тях.


Софтуерът Saker AI също е способен на визуална навигация, използвайки известни ориентири на земята, така че дронът да може да намери своя път, дори ако GPS е блокиран.

Saker Scout е интегриран с украинската система за разпространение на разузнавателна информация Delta , която обединява данни от дронове, сателити и други източници, за да създаде пълна карта на бойното поле. Скаутът може сам да разузнае район и да върне информация. Вместо просто необработено видео, софтуерът подчертава вражеските превозни средства, така че дроновете картографират вражески позиции, което иначе би отнело стотици часове анализ от хора – не е практично, когато се биете във война в реално време.

Целта е да се даде възможност за изключително бърз процес на разузнаване-вземане на решение-удар (известен също като „верига на убийство“) по начин, който не е възможен, когато участват хора. Saker предполагат, че верига за убиване, движеща се със скоростта на машината, с минимално човешко участие, може да бъде трансформираща в поражението на руските сили.

Автономен атакуващ дрон
Най-радикалната употреба на Saker Scout е да извършва атаки без човек, намирайки и удряйки цели автономно. Говорител на компанията потвърди, че Saker Scout вече е бил използван в този режим, но само в малък мащаб. Най-вероятно се използва само автономно, когато радиосмущенията или заглушаването възпрепятстват директното управление от оператора. Видео от Saker показва един от техните дронове, изпълняващ бомбардировъчна мисия. 


В бъдеще, ако системата се счита за достатъчно надеждна, голям брой автономни атакуващи дронове могат да бъдат разгърнати едновременно, без да са необходими обучени оператори. Десетки дронове бомбардировачи биха могли да атакуват едновременно, имунизирани срещу заглушаване и антидронови оръдия, за да направят път на управлявани от оператора дронове.

"Много активисти искаха да забранят този тип „роботи убийци“, но Пол Шар, директор на изследванията в мозъчния тръст Център за нова американска сигурност, ми каза, че въпреки дискусиите в ООН, които продължават още през 2014 г., все още няма международно споразумение", пише авторът на материала от Forbes.

Михайло Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна и ръководител на инициативата Army of Drones , заяви в интервю за AP, че автономните оръжия са „ логична и неизбежна “ следваща стъпка в развитието на дронове, което предполага тиха, но преднамерена политика. На 6 октомври Федоров обяви в официално изявление, че около 2000 дрона с AI току-що са били доставени чрез Army of Drones.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912