неделя, 28 януари 2024 г.

Гърция одобри предаването на остарели оръжейни системи на Украйна.

Политическото и военното ръководство на Гърция одобри предаването на остарели оръжейни системи на Украйна, съобщава гръцкото издание Kathimerini.

„Вече са дадени необходимите инструкции, така че остарели системи и оборудване, които вече не се използват от гръцката армия, да бъдат прехвърлени в Украйна“, се казва в публикацията.


Отбелязва се, че Гърция е взела такова решение, след като Службата за военно сътрудничество на Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че Държавният департамент е одобрил продажбата на изтребители F-35 на Атина на стойност 8,6 милиарда долара.

Наред с одобряването на продажбата на модерни бойни самолети, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изпрати писмо до гръцкия премиер Кириакис Мицотакис с предложение за прехвърляне или продажба на оръжия на Украйна в замяна на 200 милиона долара помощ от Вашингтон.

„Продължаваме да се интересуваме от отбранителните способности, които Гърция би могла да прехвърли или продаде на Украйна. Ако тези способности представляват интерес за Украйна и докато правителството на САЩ оцени техния статус и стойност, можем да проучим възможността за евентуално допълнително финансиране на гръцките въоръжени сили в размер до 200 милиона долара, отбеляза Блинкен.

Според открити източници Гърция разполага със системи за ПВО "Тор", "Оса", С-300, както и зенитни системи и боеприпаси за всички изброени.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912