вторник, 23 януари 2024 г.

Изглежда западните елити се съгласиха, че войната трябва да се пренесе на територията на държавата агресор.

Извадки от анализ на Орест Сохар - гл. редактор на украинския сайт "Обозревател" .

През декември-януари западните елити най-накрая решиха да кажат на глас: войната трябва да се пренесе на територията на врага, защото Западът вече не доставя оръжия, а Украйна има твърде малко войници за успешна контраофанзива, пише германският "Билд".


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заговори първи за това, по-късно посланията бяха повторени от германския канцлер Шолц и британския премиер Сунак. Те най-накрая признаха правото на Украйна да води военни действия на територията на Руската федерация и да унищожава руски цели там.

Доктрината за "втория фронт" – на територията на се ражда в период, когато западната помощ е намаляла с почти 90% в сравнение със същия период на 2022 г. Украйна е принудена да преориентира отбранителната си стратегия и има заявка за бърза доставка на далекобойни оръжия.

Това определено ще се случи през следващите месеци, това вече е технически проблем“, пишат западните медии. Отбранителните сили на Украйна възлагат големи надежди на Taurus, който е по-ефективен от Scalp и Storm Shadow: той прониква много по-дълбоко от френско-британските аналози.

"Taurus " са особено необходими за разрушаването на Кримския мост. Берлин забавя трансфера на оръжие само защото не може да ограничи обсега му. В крайна сметка Шолц обичайно се опасява, че успешното им използване „ще провокира ескалацията на Русия“.

Сега САЩ и Брюксел са ПРИНУДЕНИ да вземат друго трудно и логично решение в тази ситуация: да подкрепят пренасянето на войната на руска земя. 

Не става въпрос само за Taurus, но и за HIMARS, F-16 със SCALP и Storm Shadow. В цялата тази военна номенклатура трябва да бъдат премахнати всякакви ограничения върху избора на цели. Необходими са хиляди дронове с голям обсег, които ще гъделичкат нервите на руската противовъздушна отбрана с особена любов, подкопавайки руски стратегически обекти.

Очакваме с нетърпение Мюнхенската конференция по сигурността и политическата зрялост на нашите западни партньори, пише украинският анализатор.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912