четвъртък, 18 януари 2024 г.

Business Insider: Руският "Кинжал" разочарова и китайските анализатори.

Съвременните военни гледат на войната в Украйна като на изпитателен полигон за модерни оръжия. Но наблюдатели в Китай, които се надяват да проучат използването на хиперзвукови ракети от Русия - един от най-нашумелите инструменти в собствения арсенал на Пекин, пишат от Business Insider. 


Китайските военни списания през изминалата година докладваха за руския "Кинжал" с голям интерес, анализирайки представянето му срещу осигурените от САЩ системи Patriot.

Появата на "Кинжал" в Украйна е първата възможност за Пекин да наблюдава как такива сложни оръжия се справят в битка срещу западно оборудване.

Китай се надява, че неговата собствена хиперзвукова ракета Dongfeng ще промени играта в способността си да сваля американски самолетоносачи, предполагат от медията.

Рекламираният от Кремъл "Кинжал" като "неудържимо" хиперзвуково оръжие, се съобщава от Запада, че е бил осуетен от системи Patriot, пишат анализаторите.

 "Има все повече и повече доказателства, показващи, че това, което САЩ и Украйна казват по този въпрос, е вярно", написа през ноември китайският анализатор на отбраната Ин Джи във военното списание Shaanxi Ordnance Industry Science and Technology.

Украински сапьор открива
бойната глава на ракета "Кинжал".
 

Ин написа изненадващо критичен преглед на това как Русия използва "Кинжал", казвайки, че ракетата е "малко вероятно да има значително въздействие" на бойното поле.
Това директно противоречи на начина, по който Русия, близък съюзник на Китай, е представила оръжието като основен боеприпас за победа, съобщават от медията. 

Ин описва "Кинжал" като еволюция на руската наземна ракета "Искандер", която беше бързо завършена в "краткосрочен, прибързан проект, който беше принуден да бъде изстрелян", тъй като западните съперници оказваха натиск върху Москва в годините преди войната. 

"Тази ракета, която е разработена въз основа на техническата рамка от 80-те години на миналия век, може да няма невероятни бойни характеристики", добави анализаторът.

Маневреността на "Кинжал", пишат те, "не може да се сравни с тази на истинска хиперзвукова ракета", добавяйки, че неговата балистична траектория също така прави "Кинжал" податлив на отбранителни системи като Patriot.

Подобна гледна точка може да се намери в „Сблъсък между кинжала и патриота в Украйна“, анализ, публикуван от известното пекинско списание за отбрана и наука Military Arms, казват от Business Insider.

В този отделен анализ се казва, че Kinzhal е в най-добрия случай „маргинална хиперзвукова ракета“.

„Въпреки че Русия нарича „Кинжал“ хиперзвукова ракета, анализатори от други страни като цяло смятат, че така наречената хиперзвукова ракета „Кинжал“ всъщност е изстрелвана от въздуха версия на тактическата балистична ракета с малък обсег „Искандер“, се казва в съобщението.

Тази оценка е в съответствие с казаното от западни експерти за "Кинжал" - че това не е "истинска" хиперзвукова ракета, тъй като може да достигне хиперзвукова скорост, но не може да  маневрира ефективно при такива скорости.

„Точността е незадоволителна“

Ин отбеляза, че Русия е спряла да изстрелва Kinzhals от своите МиГ-31 , като вместо това е избрала да използва изтребители Су-34 , стрелящи безопасно извън обсега на защитата на Украйна. Вече по-бавен от Миг-31, Су-34 беше допълнително утежнен от тежкия Кинжал, оцени Ин.

За да бъде "Кинжал" най-ефективен, изстрелващият самолет трябва да се движи с високи скорости и височини, за да даде на ракетата подходящо увеличение на обхвата.

„Следователно, след като самолетът е оборудван с KH-47M2 „Кинжал“, не могат да се възлагат прекомерни и нереалистични очаквания на първоначалните му възможности“, пише авторът.

Те също така критикуваха сателитната система на Русия за насочване на ракетите, като казаха, че няма достатъчно сателити за прецизност.

"Точността е незадоволителна", пише анализаторът.

След това Ин повдигна въпроса, че Русия просто не разполага с достатъчно "Кинжал", като каза, че западните санкции са попречили на капацитета на Москва да произвежда бързо оръжията, което ограничава начина, по който могат да се използват ракетите.

"Кинжалът" не е произведен и оборудван в големи количества. След година и половина разходи може да са останали много малко в инвентара“, добавиха те. "Може да се използва само за атака на стратегически места."

Това потвърждава казаното от  украинското разузнаване, че Русия е произвела само четири "Кинжал"-а за един месец. 

„Мисля, че очевидно урокът за Китай тук е, че те се нуждаят от огромни запаси от оръжия“, каза Лайл Голдщайн, директор по ангажимента за Азия във Вашингтонския мозъчен тръст Defense Priorities, пред Business Insider. — Повече от това, което смятат за военно изискване.

Той и политическият анализатор на RAND Вехтер са документирали китайското проучване на оръжията във войната в Украйна чрез поредица от статии, публикувана от The Diplomat. Тяхната работа включва анализ на критиката на Ин към "Кинжал".

Голдщайн каза, че той и Вехтер са проследявали десетки китайски статии, анализиращи "Кинжал", което показва, че Пекин е силно заинтересован от представянето му.

"Това добавя доказателства, че Китай наблюдава тази война изключително внимателно", каза той.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912