събота, 6 януари 2024 г.

Financial Times: Руски хлебозавод произвежда дронове за Путин.

През декември хлебопроизводителите от Тамбов бяха включени в черния списък на САЩ за сглобяване на малки безпилотни летателни апарати. Хлябът не е единственото нещо, което слиза от производствената линия на Тамбовския хлебозавод в Централна Русия - и западните органи за санкции обръщат внимание на това, пише Financial Times.

Усилията им превръщат пекарната в образец на стремежа на Кремъл да ангажира гражданската индустрия с производство за фронтовата линия, тъй като войната все повече доминира руската икономика.


В репортаж на държавната телевизия от хлебозавода шефът на фабриката показва половин дузина безпилотни самолети „Бекас“ до редица прясно изпечени хлябове. „Те дори миришат на пресен хляб!“ - казва руският журналист Александър Рогаткин, който държи един от безпилотните летателни апарати (БЛА) и го помирисва.

Фабриката в Тамбов за първи път започва да сглобява дроновете през февруари 2023 г. с помощта на 3D принтер, който изработва карбонови рамки, както и държачи за антени и камери, според интервюта с мениджъри на пекарната в руски държавни медии.

Повечето от компонентите за „Бекас“ се купуват онлайн, което позволява на пекарите да поддържат разходите между 25 000 рубли (270 долара) и 50 000 рубли за дрон. По данни на хлебозавода в Тамбов сега се произвеждат около 250 дрона месечно, както и придружаващи ги камуфлажни раници.

Путин определи увеличаването на разходите за отбрана като пробив за руската индустрия, която помогна на страната да устои на западните санкции по време на войната.

Повече от 500 компании от леката промишленост са се насочили към производството на оборудване за армията, съобщи руското министерство на търговията през февруари 2023 г., като добави, че очаква те да произвеждат четири пъти повече за армията през тази година, отколкото през 2022 г.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912