събота, 27 януари 2024 г.

The Insider разкри офицер от руското ГРУ в Белгия, който не е под санкции и прави военен износ за Русия.

Руският офицер от ГРУ Виктор Лабин се установява в Брюксел, на няколко километра от офисите на Европейската комисия и НАТО, и оттам снабдява цялата руска отбранителна индустрия с координатни измервателни машини, които са незаменими в производството, разбра The Insider. В същото време единият му син му помага да управлява бизнеса си, а другият организира протести в Европа в подкрепа на Кремъл. И въпреки че семейство Лабин не само не крие, но и активно изразява позицията си в социалните мрежи в подкрепа на войната в Украйна, това не им пречи да живеят в Европа и да избягват европейските санкции повече от 10 години.


След публикуването на разследването на The Insider за това как контрагентите на руските производители на "Кинжал" получават необходимите стоки от Европа, няколко западни компании побързаха да се отрекат от съучастието си в производството на ракети, пишат от изданието.
Сред тях беше компанията Baltic Shipping Agency LTD, която гневно заяви, че не е замесена „в незаконни дейности, целящи заобикаляне на санкциите“. Просто в материала не се говори за „заобикаляне“ на санкциите, а за дупки в санкционната политика, които все още позволяват напълно законно да се снабдяват руските военни контрактори с необходимите им стоки. Например, по време на войната Baltic Shipping Agency предостави логистични услуги за доставката на координатни измервателни машини на руската Sonatek LLC . Тази московска компания не само е участвала в държавните поръчки от производителите на „Кинжал“, но също така, както разбра The Insider, доставя измервателни уреди на десетки други отбранителни предприятия.


Нещо повече, The Insider установи: семейството на собствениците на Sonatek се установява в Брюксел и оттам управлява бизнес препродажба на чуждестранни металорежещи машини от Белгия в Русия. Въпреки че държавните поръчки в отбранителния сектор бяха класифицирани през последните години, The Insider разполага с информация, че Sonatek е предоставила услуги за доставка и поддръжка на най-малко 18 предприятия в руската отбранителна индустрия през 2022 г. Sonatek внася измервателни уреди от различни страни, включително Италия (Tomelleri Engineering), Германия (Messtechnik) и Обединеното кралство (Aberlink). В Русия не беше възможно да се установи заместване на вноса на такива устройства, така че руският военно-промишлен комплекс е жизнено зависим от вносните продукти, доставяни от Sonatek.

ГРУшник под носа на Европейската комисия и НАТО

Собственик и генерален директор на Sonatek е 35-годишният Руслан Лабин. По-големият му брат Роман също е свързан с Министерството на отбраната: така или иначе, по време на карантината той получи пропуск от Федералната държавна бюджетна институция Централни жилищно-комунални услуги на руското Министерство на отбраната. И двамата братя Лабина, заедно с баща си Виктор, управляват бизнес в Белгия.


Те управляват компанията Groupe d'Investissement Financier, която е основана от Labine Sr., главният герой на тази история.

Съдейки по адресната база данни, Виктор Лабин е регистриран в Москва в известното общежитие на Академията на ГРУ на улица „Народного ополчения“ (52 корпус 4).

По-късно се установява в Зеленоград в къща в сграда 1818, където някои от апартаментите са издадени на военнослужещи. В кой момент се премества в Белгия не е ясно, но се знае, че през 2000 г. той вече живее в Брюксел на авеню Уинстън Чърчил и има собствена компания в Белгия.

За доставки до Русия Лабин използва своята компания Groupe d'Investissement Financier, като преди това изпращаше стоки директно в Русия, най-често на адреса на собствения си Sonatek, но през април 2023 г. започна да използва компания за уплътнения от Турция с подобно име на неговата белгийска компания: GROUPE DINVESTISSEMENT FINANCI OSBORNE и сега доставките минават през нея.


Офисът на компанията Labin е само на 15 минути път с кола от централата на Европейския съюз, на Avenue de la Ferme Rose, 7. Тук се срещнахме с Виктор Лабин, който увери The Insider, че „след санкциите“ и началото на войната през 2022 г., ще има повече доставки за компанията не взема сина си в Москва (което, както беше отбелязано по-горе, не е вярно), пишат от The Insider.


Непримирими борци със Запада

Докато Руслан Лабин помага на баща си да управлява бизнеса си в Москва, брат му Роман Лабин живее в Брюксел на магистрала Алсамберг. Роман Лабин, като индивидуален предприемач, също получава пари за живот в Белгия от руската компания на брат си: например през 2022 г. Sonatek му плати 3,3 милиона рубли. за определен инструмент Mitsubishi.


Роман Лабин обича да демонстрира своята гражданска позиция: ето го в Париж, организира акция в подкрепа на сирийския диктатор Асад и срещу САЩ, а сега организира акция „срещу фашизма в Украйна“ в центъра на Брюксел.


Съпругата на Виктор Лабин не изостава от семейството: в социалните си мрежи тя изразява гореща подкрепа за войната в Украйна:


Руслан Лабин е по-предпазлив и затвори социалните си мрежи, но няма нужда да изразява своята провоенна позиция - активната му работа като ръководител на Сонатек говори сама за себе си.

В кореспонденция с The Insider Руслан Лабин не отрече, че неговата компания Sonatek LLC е изпълнител на 18-те отбранителни компании, изброени по-горе: „ Това са наши клиенти, някога сме им доставяли нещо, може би все още го правим “ . На директен въпрос дали той и членовете на семейството му са служители на Министерството на отбраната, той отговори: „ Баща ми е предприемач, а аз и брат ми не сме служили в армията “. И сложи усмихнато лице.

Самият Виктор Лабин в телефонен разговор с The Insider в отговор на въпрос дали е свързан с Главното разузнавателно управление каза:

„Мога веднага да го изпратя на трите букви, за да не ми се обажда този бандеровец повече!“
The Insider не може да обясни кои три букви има предвид Лабин, но изглежда, че това е „ГРУ“.

Материалът на The Insider е поредното доказателство за заобикаляне на санкциите срещу Русия от компании в ЕС и САЩ. Докато западните бизнеси не бъдат обект на строги наказателни процедури за заобикаляне на санкциите, руската военна индустрия ще бъде жива. Разследването на The Insider показва и това, за което постоянно алармираме, че ЕС е пълен с руски граждани, които активно работят за кремълския режим.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912