понеделник, 8 януари 2024 г.

Welt: През следващите няколко месеца, след като получи F-16 от Норвегия, Украйна може да премине в настъпление на юг.

След като получи американски изтребители F-16 от Норвегия, Украйна може да започне офанзива на временно окупирания ляв бряг на Херсонска област,  съобщи германският Welt. 


Подчертава се, че украинските военни държат плацдарм в района на селището Кринки на левия бряг на река Днепър в Херсонска област от октомври миналата година. 

Освен това на тази част от фронта окупаторите понасят тежки загуби.

"От украинския плацдарм на Днепър до Крим са само около 60 км. С разполагането на изтребители F-16, които Норвегия ще прехвърли през следващите няколко месеца, Украйна може да премине от отбрана към настъпление", се казва в материала.

Те подчертават, че една от основните причини за нарастващия успех на украинските контраатаки вероятно е унищожаването на руските радарни установки и позиции на ПВО в Крим.

По-конкретно украинските удари през последните дни показват, че Руската федерация все още не се е справила с проблема.

Вечерта на 7 януари Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските окупатори не се отказват от намерението си да отстранят украинските части от левия бряг на Днепър.

"През денонощието противникът извърши два неуспешни щурма, но нашите части продължават да удържат позициите си и нанасят значителни загуби на нашествениците", се казва в съобщението.

Нидерландия, Дания , Норвегия , както и Белгия (от 2025 г.) обещаха да предоставят на Украйна F-16 след завършване на обучението на украинските пилоти . Очаква се първите бойни самолети  да бъдат доставени през пролетта на 2024 г.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912